Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sverige: Totalt tolv fall av brittiska och sydafrikanska virusvarianten av covid-19

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

Det första fallet av den virusvariant av covid-19 som rapporterats från Sydafrika, har nu upptäckts även i Sverige. Dessutom har totalt elva fall återfunnits av den brittiska varianten.

Alla fallen har koppling till resande från de berörda länderna.

Folkhälsomyndigheten rapporterar på lördagen i ett pressmeddelande att Sverige har arbetet med smittspårning, testning och provanalyser utökats och intensifierats sedan den nya virusvarianten av covid-19 upptäcktes i Storbritannien.

Rekommendationerna om testning och provanalyserna har särskilt riktats mot personer som har vistats i Storbritannien. Sedan en tid tillbaka omfattas även resenärer från Sydafrika.

Elva fall av brittiska virusvarianten

Sammanlagt har elva fall nu upptäckts av den brittiska virusvarianten i Sverige. Fallen rapporteras från flera olika regioner.

– “De sex nya fallen av den brittiska virusvarianten är liksom de tidigare kopplade till resande från Storbritannien. Fallet av den sydafrikanska virusvarianten, som kallas 501.V2, är kopplat till resande från Sydafrika. Det här visar att de utökade rekommendationerna om testning och provanalyser får genomslag, och att den särskilda hanteringen av resenärer som besökt dessa länder behöver fortsätta”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Inresande uppmanas stanna hemma

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien eller Sydafrika att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

“Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien eller Sydafrika att stanna hemma i minst sju dagar. , att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst.”

Folkhälsomyndigheten, 2 januari 2021

Viktigt att följa särskilda rekommendationer

– “De nya fallen påverkar inte Folkhälsomyndighetens riskbedömning av situationen. Men vi påminner om vikten av att alla resenärer följer de särskilda rekommendationer som gäller efter vistelse i Storbritannien och Sydafrika och att alla i samhället följer gällande råd och rekommendationer för att minska smittspridningen”, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell, avdelningschef Folkhälsomyndigheten FOTO: LENA KATARINA JOHANSSON

TEXT

ANNICKA GUNNARSSON

annicka@oskarshamns-nytt.se

FOTO

FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS