Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Tidigare okänt förslag: Så skulle nya arenan i Oskarshamn finansieras

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Innan valet hintade Jan Johansson om att han och Sverigedemokraterna, eller åtminstone delar av partiet, hade arbetat fram ett förslag när det gäller finansieringen av den nya hockey- och evenemangsarenan i Oskarshamn.

Nu berättar han om detaljerna.

– Vi var, som vanligt, inte överens i frågan. Marko (Raiskio) och jag ville offentliggöra vår plan – men övriga, med Mattias Bäckström Johansson i spetsen, var rädda för att det skulle påverka valutgången, på ett negativt sätt, för SD.

Jan Johansson (SD)
Jan Johansson. Foto: Peter A Rosén

“Jag och Marko hade en idé om att vi skulle sälja ut delar av det kommunala bostadsbolaget, Byggebo”

Jan Johansson, tidigare sverigedemokrat som nu är partipolitiskt obunden ledamot i fullmäktige i Oskarshamns kommun

– Jag och Marko hade en idé om att vi skulle sälja ut delar av det kommunala bostadsbolaget, Byggebo. Lägenhetsbeståndet i första hand. Det skulle inte påverka den delen där kommunen bedriver kärnverksamhet – exempelvis omsorg och hälsocentral (regionen).

Marko Raiskio (SD)
Marko Raiskio (SD). Foto: Peter A Rosén

“Seriös köpare”

– Vi var i kontakt med en seriös köpare som hade de ekonomiska förutsättningarna som krävdes. Vi vill dock inte nämna vad detta stora bostadsbolag heter. Innan valet var det goda tider på den finansiella marknaden, jämfört med hur det ser ut nu när bostadsbolaget går på knäna. Man kan väl säga att det varken finns något sälj- eller köpläge för närvarande. Till saken hör att ett flertal kommuner har sålt sina kommunala bostadsbolag, säger Jan Johansson, som numera är en partipolitiskt obunden fullmäktigeledamot.

Han skickar över en kalkyl som Marko Raiskio tog fram.

Foto: Privat

Jan Johansson konstaterar att länsstyrelsen nu har sagt ja till avverkning av delar av ekbeståndet för att en ny arena ska kunna byggas på tennishallsområdet i Oskarshamn.

“Detta kommer att överklagas av flera föreningar”

– Men detta kommer att överklagas av flera föreningar. Det kommer dessutom att bli mycket dyrt att flytta befintliga verksamheter från området. Jag tippar på en totalkostnad på cirka 800 miljoner kronor för arenabygget. Visst, en stor del av den summan kommer man säkert att kunna få via mervärdespengarna. Det är i alla fall min gissning.

“Stor skandal”

– Ett flertal personer som jag har pratat med ser en annan lösning – nämligen att förhandla med Ica och bygga arenan där i stället. Om detta skulle förverkligas, så skulle Ica kunna bygga nytt på södra delen av det befintliga handelsområdet.

– Det är en tidskrävande procedur, men den befintliga lösningen är också tidskrävande. Det är bara att konstatera att kommunen har varit på tok för senfärdig i det här ärendet. Att IK Oskarshamn inte har en träningshall, ja, det är en stor skandal – med tanke på hur länge klubben har tillhört första- och andraligan i hockey, säger Jan Johansson.

Leif Axelsson (SD) reagerade på artikeln. Läs om det här.

Bild: IK Oskarshamn (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS