Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Tips: Så förbereder du dig inför en viltolycka

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

MOTOR

Har du laddat ner appen 112 och lagt en viltolycksremsa i bilen? Vi är nu på väg in i de månader då risken för viltolyckor är som störst. Den tid på året då vi bilförare är på väg till och från arbetet samtidigt som de vilda djuren rör sig som mest.

Hösten är här och kommande månader är risken för att råka ut för en viltolycka störst. De vilda djuren rör sig mest i gryning och skymning, precis när många bilförare sätter sig i bilen för att åka till och från jobbet.

Om olyckan är framme

Svenska Jägareförbundet tipsar bilförare om att tänka på följande om en viltolycka sker:

  1. Ta först hand om eventuellt skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel. Undvik att vistas på vägen.
  2. Märk noga ut platsen, så exakt som möjligt där kollisionen med viltet inträffade. Använd gärna en viltmarkeringsremsa eller något annat som syns tydligt.
  3. Kontakta SOS Alarm via 112. Det finns även en gratisapp som heter “112” som med fördel kan användas. Via samtalet i appen får SOS Alarm automatiskt dina koordinater samt en kartbild var du befinner dig.

– Att ge våra eftersöksjägare en så noggrann och utmärkt position som möjligt är en av de viktigaste förutsättningarna för att snabbt kunna hitta det skadade djuret och, om det krävs, förkorta dess lidande, säger Jesper Einarsson, Svenska Jägareförbundets representant i Nationella viltolycksrådet.

– Våra eftersöksjägare arbetar i en farlig miljö på och i anslutning till vägen. Tänk på att sänka hastigheten rejält och kör sakta förbi olycksplatsen. Jägare med hund söker spår invid och på vägen och dessutom kan plötsligt ett skadat djur dyka upp, säger Jesper Einarsson.

SOS 112 app i bilen
Med SOS 112 appen så kan du enkelt meddela SOS Alarm var du befinner dig vilket underlättar för eftersök av skadade djur. Pressfoto: SOS Alarm

FAKTA / VILTOLYCKA

Du måste enligt jaktförordningens § 40 som förare av ett motorfordon snarast märka ut platsen och underrätta SOS Alarm 112 vid sammanstötning med djur av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn.

Foto: Hans Berggren (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS