DEBATTARTIKEL
Vad fan är svensk husmanskost!?
Svensk husmanskost – en del av vår kultur och identitet.
Debatten om skolmaten har blossat upp igen, och det är mycket bra att föräldrar, barn och pedagoger reagerar och vänder sig till oss sverigedemokrater med sina synpunkter.
”Mer än bara näring”
Vi ser också fristående skribenter som tar det modiga klivet att skriva insändare i ämnet, och det visar hur viktig denna fråga är för många.
Mat är mer än bara näring – det är en del av vår kultur, vår historia och vår gemenskap.
Svensk husmanskost har utvecklats genom generationer, anpassats efter våra råvaror och traditioner och har blivit en självklar del av vår identitet.
Men i dagens skolmatsdebatt ser vi hur svenska mattraditioner alltmer trängs undan till förmån för experimentella rätter och politiskt drivna kostval.
Det är dags att värna vår matkultur och se till att den förs vidare till våra barn.
Svensk husmanskost bygger på naturliga och välkända råvaror som rotfrukter, potatis, fläsk, nötkött, fisk, fågel, mejeriprodukter och svenska spannmål.
De är enkla men näringsrika råvaror som ger energi och skapar en mättnadskänsla som håller hela dagen och som dessutom har ätits i svenska hem i hundratals år.
Genom historien har svensk mat utvecklats i takt med samhället.
På bondesamhällets tid var maten anpassad för hårt arbete, under industrialiseringen blev den mer tillgänglig och enkel att tillaga, och idag har vi ett överflöd av råvaror som ger oss möjlighet att bevara och utveckla våra traditionella smaker.
”Men oavsett förändringarna har grunden alltid varit densamma – riktig, lagad mat som bygger på svenska råvaror och traditionella recept”
Ted Nyberg (SD), Leif Axelsson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD)
Men oavsett förändringarna har grunden alltid varit densamma – riktig, lagad mat som bygger på svenska råvaror och traditionella recept.
Svensk husmanskost är bredare än bara potatis och fläskkotlett.
Den innehåller också rätter som pasta bolognese och tacos – två exempel på internationellt inspirerade rätter som blivit en naturlig del av svenska hem och som vi absolut ser som en del av en balanserad skolmatsedel.
Men det vi vänder oss emot är att traditionella, svenska rätter trängs undan till förmån för politiskt motiverade experiment.
”En del av vår identitet”
Maten vi äter i skolan och på äldreboenden är mer än bara måltider – den är en del av vår svenska identitet.
När vi serverar barnen skolmat som de aldrig sett eller smakat förut, där bekanta smaker ersätts av rätter utan någon som helst svensk kulturell förankring, riskerar vi att förlora en viktig del av vårt arv.
”Svenska barn ska kunna känna igen maten de får i skolan, precis som våra äldre ska få njuta av de smaker de vuxit upp med”
Svenska barn ska kunna känna igen maten de får i skolan, precis som våra äldre ska få njuta av de smaker de vuxit upp med.
Vi anser också att skolan bör servera mat som majoriteten kan äta och uppskatta, men detta utan att den tummar på vår svenska matkultur.
Att erbjuda alternativ till fläsk är inget nytt – det har funnits länge i form av vegetariska alternativ.
Men alternativa rätter får inte serveras på bekostnad av att traditionella svenska rätter trycks undan.
”Bevara och stärka den”
Det är fullt rimligt att det serveras alternativ för de som inte äter viss mat av olika skäl, men det innebär inte att vår matkultur ska anpassas efter minoritetsgrupper på bekostnad av vår egen tradition.
Skolan ska vara en plats där våra svenska barn känner igen den mat som är en del av vår gemensamma kultur.
Vi ska inte skapa ett nytt Sverige där svensk matkultur utplånas, utan vi ska bevara och stärka den.
Den som flyttar till Sverige ska kunna ta seden dit de kommer och uppskatta vår matkultur, precis som vi skulle förväntas göra om vi flyttade till ett annat land.
Att samlas kring gemensamma traditioner, även när det gäller mat, stärker sammanhållningen och den svenska identiteten.
Kan vi enas om detta samt om att vi inte vill ha experimentella rätter gjorda på exempelvis malen fiskfärs eller gråärtsfärs – då har vi landat i sunt förnuft och sunda värderingar igen.
Dessutom måste vi nämna det viktigaste, nämligen att föräldrar och eleverna starkt efterfrågar husmanskost, vilket de yttrat i både debattartiklar och radioinslag.
Svensk husmanskost är en del av vår historia, vår gemenskap och vår framtid.
Låt oss värna den – för barnens skull, för kulturens skull och för Sverige.
Ted Nyberg (SD)
Sverigedemokraternas ordförande i Oskarshamns kommun
Leif Axelsson (SD)
Oppositionsråd i Oskarshamns kommun
Mattias Bäckström Johansson (SD)
Partisekreterare

Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se