Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Undersköterska från Oskarshamn ser fram emot sin allra första S-kongress: “Mäktigt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Undersköterskan Catrin Alfredsson i Oskarshamn är en av dem som kommer att representera Kalmar län under Socialdemokraternas ordinarie partikongress mellan 3 och 7 november.

ON pratar med henne på en digital pressträff.

ON pratar med Catrin Alfredsson via Zoom. Foto: Peter A Rosén

“Det är en fantastisk ära”

CATRIN ALFREDSSON, OSKARSHAMN

– Det är min allra första ordinarie kongress. Det känns mäktigt. Det är en fantastisk ära – och hedrande – att få vara en av representanterna på partikongressen. Det blir häftigt och spännande. Renée Solstad i Mönsterås är med i temagruppen som har hand om äldrefrågorna, som är mina hjärtefrågor. Mitt fokus på kongressen ligger på landsbygden, fisket, jordbruket, djurskyddet, skogspolitiken, digitaliseringen och infrastrukturen. Det är också väldigt intressant. Det var kul att få träffa infrastrukturministern Tomas Eneroth. Det är kanske dags att satsa lite mer på Kalmar län, infrastrukturmässigt. Det är exempelvis inte så lätt att resa till och från Oskarshamn med kollektivtrafiken. Det är en plats som inte finns. Jag fick faktiskt med mig partidistriktet i Skåne i den frågan, säger hon.

Catrin Alfredsson är med i fackförbundet Kommunal och Socialdemokraternas valberedning har föreslagit att Kommunals ordförande Tobias Baudin ska ta över som ny partisekreterare för det socialdemokratiska arbetarepartiet.

– Vi har haft vilda diskussioner inom Kommunal om huruvida vi kommer att rösta ja eller inte, säger Catrin Alfredsson och skrattar.

– Nej, men vi kommer självklart att rösta ja, tillägger hon.

Det finns en kongressmotion som handlar om en satsning Stångådalsbanan och Tjustbanan i länet.

Sedan är det förstås en ytterst historisk kongress – Magdalena Andersson kommer att bli vald till ny partiledare, efter Stefan Löfven.

Magdalena Andersson (S). Foto: Sveriges Riksdag

Och en hel del talar för att hon blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Det kan alltså ske exakt 100 år efter att kvinnorna fick rösträtt i det här landet (1921).

Dan Nilsson, till vardags kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun, är också med som ett av ombuden från vårt län på partikongressen.

“Över 2 000 motioner ska hanteras på kongressen”

DAN NILSSON, VÄSTERVIK

– Över 2 000 motioner ska hanteras på kongressen. Och temat för partikongressen är ”Vi bygger landet”. Och utifrån motionerna har vi ungefär 7 000 att-satser att hantera. Flest att-satser har vi under området ekonomisk politik. Andra stora områden är klassiska socialdemokratiska frågor som arbetsmarknad, välfärdsfrågor, socialförsäkringsfrågor och inte minst klimatpolitiken, berättar han.

– Sedan ska vi alltså välja en ny partiordförande. Och vår plan är att partiordföranden även ska bli statsminister. Det skulle i praktiken innebära att det blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Det är stort. Det här ska bli väldigt, väldigt roligt. Vi är glada och nöjda över detta, säger Dan Nilsson.

Jobben är viktiga för Socialdemokraterna, fastslår han.

– Alla som kan jobba ska jobba. Och det ska vara trygga jobb som man kan försörja sig på. Vi ska skapa nya jobb genom att investera – inte minst i gröna jobb – och öka takten i klimatomställningen. Vi ska också stoppa vinstjakten i skolan. Pengarna ska gå till barnen och deras utbildning – och inte till aktieägare. Svensk skola ska vara jämlik och den ska finnas där för varenda unge i hela landet.

“Det är viktigt att vi har ett samhälle som håller ihop”

DAN NILSSON

– Och vi ska fortsätta att bekämpa brottsligheten stenhårt. Men samtidigt är det viktigt att betona att det inte är det som är den långsiktiga lösningen – vi måste bekämpa brottens orsaker också. Det är viktigt att vi har ett samhälle som håller ihop, säger Dan Nilsson.

Helen Nilsson, ombud från Vimmerby, jobbar främst med klimatfrågorna under kongressen.

– Helheten inom politiken är viktig. Vi vet att de beslut som vi tar på ett ställe får ganska stora konsekvenser på ett annat ställe. I Sverige jobbar vi hårt med att eventuellt kunna bli det första fossilfria landet. Det finns väldigt många kongressmotioner om detta – både om den förnybara energin och utsläppshandelssystem, cirkulär ekonomi samt vatten och miljö. Det gäller att ta kloka beslut om allt detta, säger hon.

Dessa ombud kommer att representera Kalmar län när Socialdemokraterna håller kongress i Göteborg mellan 3 och 7 november:

Valkrets 1

Marcus Fridlund, Västervik

Dan Nilsson, Västervik

Valkrets 2

Helen Nilsson, Vimmerby

Valkrets 3

Erik Jonsson, Mönsterås

Renée Solstad, Mönsterås

Catrin Alfredsson, Oskarshamn

Valkrets 4

Björn Petersson, Torsås

Jarkko Pekkala, Emmaboda

Valkrets 5

Lasse Johansson, Kalmar

Jenny Melander, Kalmar

Valkrets 6

Eva-Lena Israelsson, Köpingsvik

Det är den 41:a ordinarie partikongressen.

Grafik: Socialdemokraterna

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS