ANNONS

Genrebild: Cornelia Höglind, Attraktiva Oskarshamn
Genrebild: Cornelia Höglind, Attraktiva Oskarshamn

”Ungdomar i Oskarshamns kommun känner sig trygga”

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

”Ungdomar i Oskarshamns kommun känner sig trygga, har framtidstro och är nöjda med sin familj. Det visar resultatet av ungdomsenkäten LUPP, Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, som genomfördes under hösten 2024. Frågorna handlar bland annat om skola, fritid, inflytande och demokrati, trygghet, hälsa och framtid”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

”LUPP genomförs vart tredje år (2024, 2021, 2018 och så vidare) i samtliga kommuner i Kalmar län och ger ett viktigt kunskapsunderlag för att forma en ungdomspolitik utifrån ungas perspektiv. Undersökningen besvaras av elever i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet”, skriver kommunen och fortsätter:

”Den senaste undersökningen visar att ungdomarna i Oskarshamns kommun generellt har en positiv syn på sin livssituation. Hela 96 procent känner sig trygga i sitt bostadsområde, 91 procent ser ljust på framtiden och 98 procent är nöjda med sin familj.”

– Det är glädjande att se att tryggheten, framtidstron och relationen till familjen är så stark bland våra ungdomar. Det visar att vi har goda förutsättningar att bygga vidare på, säger Ann-Sofie Lagercrantz, chef för ungdomsenheten i Oskarshamns kommun.

”Ger resultat”

”Undersökningen visar att 96 procent av ungdomarna känner sig trygga i sitt bostadsområde, en stabil siffra över tid och något högre än länsgenomsnittet. Även tryggheten i centrum har ökat, särskilt bland tjejer. 87 procent uppger att de känner sig trygga där, jämfört med 83 procent i länet som helhet”, skriver kommunen.

– Att tryggheten ökar, inte minst i offentliga miljöer, är ett kvitto på att vårt trygghetsarbete ger resultat, säger Ann-Sofie Lagercrantz.

”Trots att 91 procent är nöjda med sin fritid uppger 44 procent att det saknas fritidsaktiviteter där de bor, vilket är en ökning sedan 2021. Resultaten visar även en nedgång i självskattad hälsa bland tjejer, från 70 procent 2018 till 56 procent 2024. Intresset för att påverka kommunala frågor har också minskat, även om Oskarshamns kommun fortfarande ligger över länsgenomsnittet”, skriver kommunen.

”Större workshop”

– Detta är siffror vi vill grotta djupare i och som ett första steg träffar ungdomscoacherna elevråden på de olika skolorna för att ha workshops kring resultaten. Det hjälper oss att få en djupare förståelse för vad siffrorna verkligen betyder och ungdomarna får också möjlighet att ge konkreta förslag på åtgärder. Under hösten planerar vi även för en större workshop där även politiker och tjänstpersoner deltar, avslutar Ann-Sofie Lagercrantz.

+1
5
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS