Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Uppmaning till alla i Kalmar län: “Håll i, håll ut och håll avstånd”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

“Håll i, håll ut och håll avstånd.”

Den uppmaningen kommer från Lisa Labbé Sandelin, som är smittskyddsläkare i Kalmar län.

“Ett stabilt läge utan dramatisk ökning av trycket mot sjukvården. Det är bilden av den gångna veckan när det gäller covid-19 i länet”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

“Det är svårt att sia om hur utvecklingen blir framöver. Men hittills ser vi inga tydliga tecken på en kraftig uppgång av personer som behöver sjukhusvård”, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

“Tidigare i veckan antogs en plan för att vid behov kraftigt bygga ut covid-19-vården till att totalt kunna ta emot 260 patienter samtidigt”, skriver regionen.

“Tar höjd”

“Vi tar höjd för ett betydligt allvarligare scenario. Men vi vet inte om vi kommer att hamna där”, säger Johan Rosenqvist.

Han pekar däremot på risken med att avstå från att söka vård om man känner sig sjuk på annat sätt än i covid-19.

“Det är viktigt att ta kontakt med 1177 eller sin hälsocentral om man känner sig sjuk eller dålig och låta vårdpersonalen ta ställning till om man behöver en undersökning eller vård.”

Även smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin anser att det är svårt att ge någon prognos för Kalmar län.

“Det vi vet är att det här kommer att pågå länge. Och om vi kan sprida ut sjukdomsfallen på längre tid så blir trycket på sjukvården lättare att hantera. Så därför är budskapet väldigt enkelt; håll i, håll ut och håll avstånd”, säger hon.

“Tvätta händerna ofta”

“Uppmaningen är liksom tidigare att tvätta händerna ofta, inte ta med händerna i ansiktet, hålla avstånd till andra människor, skydda de äldre i samhället genom att undvika besök som kan anstå och att undvika icke-nödvändiga resor. För dem över 70 år är rådet att begränsa sina sociala kontakter”, skriver regionen.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Kalmar län.
FOTO: REGION KALMAR LÄN / FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS