Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Vallöfte från Socialdemokraterna: Arbetsskor till läkare, sjuksköterskor och undersköterskor med flera i Region Kalmar län

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN/LÄNET

Det gäller att ha ordentligt på fötterna när ett vallöfte ska presenteras för medborgarna, påpekar regionrådet Peter Wretlund (S) under en pressträff utanför Oskarshamns sjukhus på tisdagen – där han och hans partikamrater tar nästa steg i Socialdemokraternas satsning på medarbetarna inom Region Kalmar län.

Partiet vill införa arbetsskor för alla inom hälso- och sjukvårdspersonalen – läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, med flera.

“Vi tycker att det här är viktigt ur flera perspektiv – inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv”

ANGELICA KATSANIDOU (S), REGIONRÅD OCH ORDFÖRANDE I REGIONSTYRELSEN I REGION KALMAR LÄN

– Man kan tro att det är en självklarhet – men det är det alltså inte i dag. Vi tycker att det här är viktigt ur flera perspektiv – inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv. Det handlar om kvinnodominerade yrken. Tittar vi på industrin, så är det väldigt naturligt och självklart att personalen har arbetsskor på sin arbetsplats, säger regionrådet och regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S), som konstaterar att de styrande partierna i regionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) har satsat cirka 80 miljoner kronor på regionens medarbetare under mandatperioden som snart är slut. Det handlar om bättre löner och förbättrad arbetsmiljö, med mera.

Angelica Katsanidou (S) är regionråd och ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län.
Foto: Peter A Rosén

– Och nu går vi fram med det här vallöftet om arbetsskor. Vinner vi valet så kommer vi att införa detta. Det är ju också för att man ska ha en god arbetsmiljö. Det finns risker på ett sjukhus, där man rör sig väldigt mycket. Jag tänker exempelvis på halkrisker. Då är det viktigt att ha bra skor på fötterna, betonar hon.

Inga skattesänkningar

Skattesänkningar får stryka på foten, fastslår Peter Wretlund.

“Vi gör det här i stället för att sänka skatten”

PETER WRETLUND (S), REGIONRÅD MED ANSVAR FÖR REGIONAL UTVECKLING, KULTUR OCH KOLLEKTIVTRAFIK

– Vi gör det här i stället för att sänka skatten. Arbetsskor är betydligt viktigare. Detta är också en del i ett större medarbetarpaket. Det stannar följaktligen inte här. Av någon anledning är det fullkomligt naturligt med arbetsskor på mansdominerade arbetsplatser – och inom hälso- och sjukvården jobbar väldigt många kvinnor. Det är viktigt att de har arbetsskor, säger han.

– Har man bra på fötterna, så mår också resten av kroppen bra. Det här är skor som enbart ska användas på arbetsplatsen, tillägger han.

Peter Wretlund (S) är regionråd med ansvar för regional utveckling, kultur och kollektivtrafik.
Foto: Peter A Rosén

4 000 medarbetare

– Omkring 4 000 medarbetare omfattas av den här satsningen, säger Yvonne Hagberg (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvården.

Yvonne Hagberg (S) är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvården. Foto: Peter A Rosén

“Nu blir det alltså en helhet – från topp till tå”

ANGELICA KATSANIDOU

Hur mycket kostar den är satsningen?

– Mellan fyra och fem miljoner kronor. Det är initialkostnaden, svarar Peter Wretlund.

– Vi ska snart investera i nya kläder för medarbetarna. Och nu blir det alltså en helhet – från topp till tå, säger Angelica Katsanidou.

“Vi kommer att återkomma till fler förslag på medarbetarsidan under sommaren”

MATTIAS ADOLFSON (S), REGIONRÅD OCH ORDFÖRANDE I PERSONALUTSKOTTET

– Vi kommer att återkomma till fler förslag på medarbetarsidan under sommaren. Det här är en viktig förmån för våra medarbetare – i stället för att lägga pengar på att köpa egna skor, så får du skor av regionen som en del av dina arbetskläder. Detta är således även viktigt utifrån en ekonomisk aspekt, säger Mattias Adolfson (S), som är regionråd och ordförande i personalutskottet.

Mattias Adolfson (S) är regionråd och ordförande i personalutskottet. Foto: Peter A Rosén

Ni kommer inte att höja skatten?

– Nej. Ett bestämt nej, svarar Peter Wretlund.

“Sänker man skatten, så tar man också bort resurser – och då undrar vi vad Moderaterna tänker ta bort”

ANGELICA KATSANIDOU

– Allt handlar om prioriteringar, naturligtvis. Moderaterna har varit väldigt tydliga med att de kommer att sänka skatten om de vinner valet. Samtidigt ser vi att vi är i ett stort behov av resurser inom hälso- och sjukvården. Sänker man skatten, så tar man också bort resurser – och då undrar vi vad Moderaterna tänker ta bort? Det har de inte preciserat, säger Angelica Katsanidou.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS