Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

VILL IK OSKARSHAMN GÅ TILL SLUTSPEL? Så svarar huvudtränaren Martin Filander

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Vill IK Oskarshamn lira i SM-slutspelet?

Det undrar flera IKO-supportrar som har skickat in sina funderingar i ämnet via mejl till ON.

Hur ser klubbens huvudtränare Martin Filander på detta? Vi ställer frågan på onsdagen – dagen innan allt ska avgöras, hemma mot Djurgårdens IF på torsdagskvällen.

– Det är klart att vi vill det, säger han och skrattar lite.

– Vi gör allt varje dag – och vi har lagt tusentals timmar i förberedelser på det här. Spelarna har slitit hela säsongen för att sätta klubben i den här situationen. Precis som de allra trognaste supportrarna, så är vi spelare och ledare oerhört ledsna när vi förlorar och väldigt glada när vi vinner. Jag lider med alla – men det viktigaste för oss är att hela tiden försöka ta med oss saker som vi kan lära oss något av. Vi försöker hela tiden bli bättre. Man kan inte få resultat på något annat sätt.

“När man sätter sig ner och andas och funderar lite, så hoppas jag att man inser att det ligger ruskigt mycket hårt jobb bakom detta”

MARTIN FILANDER, HUVUDTRÄNARE I IK OSKARSHAMN

– När man sätter sig ner och andas och funderar lite, så hoppas jag att man inser att det ligger ruskigt mycket hårt jobb bakom detta. Elitidrott handlar också om psykologi, motstånd och tajming. Det går inte som på räls.

Martin Filander konstaterar att förväntningarna på laget förändras i takt med goda resultat.

– Med det goda kommer ibland det onda också. Men vi kämpar på. Någonstans är det en signal om att många har sett att vi kan vara ett otroligt bra hockeylag. Det ser vi som något positivt. Jag uppskattar engagemanget jättemycket – finns inte det hos supportrar, sponsorer, spelare och ledare, så hamnar man inte i en sits där man är besviken över en förlust. Nu gäller det att se möjligheterna och tro på vårt lag. Det är otroligt viktigt.

– Oavsett form, så gör vi det här tillsammans – organisation, spelare, ledare, supportrar och sponsorer. Vi håller ihop oavsett vad som händer. Det kan få oss att försätta berg.

“Vi är lite som David i kampen mot Goliat”

MARTIN FILANDER

Om man tänker ett extravarv, så är det inte svårt att inse att ni måste ha rejäla vinnarskallar för att över huvud taget kunna vara med på den här nivån. Det är således en självklarhet att ni vill gå till slutspel…

– Ja, så är det, absolut. Vi är lite som David i kampen mot Goliat – och vi får hela tiden slåss med självbilden. Vi ska ha höga ambitioner – högre än vad andra har på oss, säger Martin Filander.

Vid vinst mot Djurgården (två poäng efter en förlängningsseger eller straffvinst fungerar också fint) är IKO klart för slutspel (åttondelsfinal) – för första gången i föreningens historia.

”Bönderna från Småland” kan även ta sig vidare vid förlust mot Djurgården, men då är laget beroende av resultaten i matcherna Luleå–Malmö och Brynäs–Leksand.

“Vi ska gå ut och göra säsongsbästa”

MARTIN FILANDER

Kalmar läns hockeystolthet parkerar på den tionde och sista slutspelsplatsen i tabellen inför den sista omgången – elvan Brynäs och tolvan Malmö har bara två poäng upp till IKO, som har sämre målskillnad än de båda konkurrenterna.

– Vi ska gå ut och göra säsongsbästa – det är vår ambition. Sedan får vi hoppas att det ger ett grymt bra resultat också. Vi ska se till att det känns lustfyllt. Det är vi ledare som ska se till att det blir det också. Vi ska gå ut och lira hockey – det är det viktiga, säger Martin Filander.

Ni har fortfarande ett bra läge – det är väl ändå så man måste se på det hela?

– Ja, det håller jag med om. Vi har allt i egna händer. Hade vi fått reda på det här utgångsläget inför säsongen, så tror jag att många hade betecknat det som ett bra läge. Det gäller att vi ser möjligheterna.

Ja, jag tänkte precis fråga det – om någon hade kommit fram inför säsongen och gett dig den här möjligheten, slutspelsplats vid seger i sista matchen, så hade du väl köpt det?

– Ja, alla dagar i veckan. Det är klart att man hade gjort det. Det är en oerhört tuff liga – men vi jobbar oss framåt sakta men säkert. Och vi ska försöka avsluta med en kanonmatch.

Har ni lagt Växjömatchen (1–6-förlust i Be-Ge Hockey Center på tisdagskvällen) bakom er?

– Ja, det har vi gjort. Men vi kan ta med oss energin därifrån – och ganska mycket av spelet. Framför allt från andra perioden, som var fantastiskt bra. Energin var fin även i den första perioden, men då höll vi kanske för hårt i klubborna. Vi fick inget flyt i spelet – men jag tycker ändå att ambitionsnivån och tävlingen var där på ett bra sätt. Så det är klart att det finns saker som vi kan ta med oss. Men vi blev väldigt hårt straffade av Växjö, som är ett otroligt skickligt lag.

“Vi får hoppas att vårt max räcker”

MARTIN FILANDER

Vad talar för seger mot Djurgården?

– Att vi gör vår grej hela vägen. Vi ska tro på varandra och oss själva. Det är det viktigaste. Vi ska komma dit med ett bra sinne, bra hunger och ett mod, som gör att vi vågar ge järnet i sista grundseriematchen. Det ger oss bra förutsättningar – men det finns inga garantier i den här världen. Vi får hoppas att vårt max räcker.

Under den här säsongen har IKO två segrar och en förlust mot Djurgården.

Det blev 3–2 på Hovet den 21 oktober, 5–2 i Be-Ge Hockey Center den 2 december och 2–4 i Stockholm den 23 januari.

– Alla lag i SHL är bra – och vi har bevisat att vi kan slå alla lag när vi spelar på vår toppnivå. För oss handlar det om att försöka få ut någon form av personbästa. Vi måste våga vara i nuet och köra. Då kan vi vara stolta efteråt.

Är Joe Cannata (målvakten som har varit skadad ett tag) tillbaka i morgon?

– Ja, jag räknar med att han är med i morgon.

Närbild på Joe Cannata, IK Oskarshamn
Joe Cannata. Foto: Pierre Stjernfeldt

Johan Johnsson (gipsad mellan fyra och sex veckor) och Daniel Muzito-Bagenda (borta resten av säsongen på grund av en knäskada, efter en olycka på en träning) står på frånvarolistan.

– Otroligt tråkigt för Johan och Daniel – men tyvärr är idrottslivet sådant ibland.

Men Bagenda är tillbaka till nästa säsong?

– Ja, absolut, det ska inte vara några problem.

Hur är det med Johan Alm?

– Han har varit sjuk och i dag var han tillbaka och tränade. Så han är tillgänglig.

Och resten är tillgängliga?

– Ja.

Martin Filander IKO och Joakim Fagervall Malmö IF Redhawks
Martin Filander och Joakim Fagervall, som var tränare i Malmö när bilden togs. Nu är han tränare i Djurgården. Foto: Peter A Rosén

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS