Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

1 april – en viktig dag i dessa fake news-tider

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KRÖNIKA

Blev du lurad idag? Desinformation och så kallade fake news är en del av vår vardag. Onda makter sprider falska nyheter och goda medborgare gör sitt bästa för att undvika att sprida felaktiga nyheter, uppgifter och information.

1 april är därför en viktig dag.

Den påminner oss om att vi ska vara källkritiska.

Plötsligt blir man skeptisk mot allt man läser i tidningen och på de sociala kanalerna.

Så borde man egentligen agera varje dag.

Att desinformation bekämpas är väldigt viktigt och regeringen anslog 10 miljoner kronor till Myndig­heten för psyko­logiskt försvar, MPF, i förra veckan för att öka allmänhetens förmåga att stå emot desinformation.

Sverige är ett av flera länder som tidigare varit måltavla för ryska kampanjer och med tanke på den säkerhetspolitiska situationen och höstens val så har behovet av att motverka fake news ökat.

Eget kärnkraftverk

Ett av alla roliga aprilskämt jag sett under dagen var en kommande produkt på CoolStuff, ett eget litet kärnkraftverk att ha hemma. Det hade varit ett bra sätt att spara pengar på de skyhöga elpriserna och ett sätt att lösa elkrisen. Kärnkraft ja tack!

Hallonlakritsskallar

Ett annat aprilskämt som roat mig idag är att godismärket Bubs stansar ut ögonhålorna en och en på deras stora Hallonlakritsskallar och ögonen blir tablettaskar. Förvisso ett aprilskämt men en väldigt bra idé tycker en som gärna vill ha Hallonlakritsskallar i godispåsen.

Röde Gubben i Sichuan

Historiska Påskallavik har skrivit om en spännande historia om upptäckten av en kolossal staty i Sichuan som liknar Arvid Källströms konstverk Röde Gubben med sin hatt.

Nyhetsbomben

Och såklart chefredaktör Peters skämt om att den nya hockeyarenan med 4 500 platser ska byggas i Mönsterås istället och att IK Oskarshamn ska byta namn till IK Mönsterås. Kul att kommunalrådet i Mönsterås hängde på och uppskattade delaktigheten i skämtet.

Icke dicke gnägga

Ett annat aprilskämt som fladdrade förbi i mitt Facebook-flöde under dagen var att IKO-supportern Johan Andersson som även skrivit krönikör har blivit med häst. Jag tror snarare att han drabbats av kvartsfinalfeber efter IKOs vinst mot Rögle igår med tanke på vad han tänkt döpa hästen till:

“Sådärja då va man hästägare! Här är tilly willy beauty som ja döpt om till icke dicke gnägga.”

Han är nog inte den enda som har drabbats av kvartsfinalfeber. Det tror jag att de flesta invånarna i hela Oskarshamns kommun har gjort. Nu håller vi tummarna för vinst i nästa match.

Ett gott skratt

“Vi lever i eländiga tider. Att bjuda på ett gott skratt är följaktligen viktigare än någonsin.” skrev Peter i sin April, April-artikel där han avslöjade dagens aprilskämt och jag kan inte annat än att hålla med.

Vi matas dagligen med nyheter om kriget i Ukraina, flyktingar som flyr hemskheterna, pandemin som inte vill släppa taget, mord och våldsdåd som drabbar oskyldiga människor, hot och trakasserier, och mycket mer.

Vi behöver alla känna glädje, skämta, skratta och roas istället för att ständigt oroas.

Glöm inte: Köp Majblommor för att stötta den ideella barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige. Försäljningen startade idag så när barnen knackar på dörren med sina gröna väskor eller skickar länkar till sina webbshoppar så passa på att köpa en majblomma.

Foto: Bubs

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS