Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

200 miljoner kronor för ökad digitalisering inom äldreomsorgen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tecknat en överenskommelse om 200 miljoner kronor för att ge kommunerna bättre förutsättningar att utveckla äldreomsorgen med digitalisering under 2021.

I ett pressmeddelande meddelar regeringen att svensk äldreomsorg ska stärkas och utvecklas. Detta ska bland annat göras genom att ta tillvara den stora potentialen i att använda så kallad välfärdsteknik och utrustning för digitala arbetssätt.

Välfärdsteknik kan utveckla äldreomsorgen

– “Välfärdsteknik kan bidra till trygghet och tillgänglighet inom äldreomsorgen. Dessutom kan en ökad digitalisering göra att våra gemensamma resurser används på ett smartare sätt, “säger socialminister Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren. FOTO: SVERIGES RIKSDAG

– “Det finns en stor efterfrågan bland kommunerna att öka användningen av välfärdsteknik och att ta del av digitaliseringens möjligheter för att utveckla svensk äldreomsorg. För att uppnå goda resultat på området behövs en nära samverkan mellan staten och kommunerna”, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.

15 miljoner till modellkommuner

Av pressmeddelandet framgår att av de 200 miljoner kronorna går 168,7 miljoner kronor till samtliga kommuner och 16,3 miljoner till SKR.

15 miljoner fördelas på de tio modellkommunerna och sker inom ramen för ”Överenskommelse äldreomsorg – teknik, kvalitet och effektivitet med den äldre i fokus”.

Treårig satsning

Regeringen och SKR kom i februari 2020 överens om en treårig satsning för att stärka äldreomsorgen, som avses pågå 2020–2022. Detta gäller under förutsättning att Riksdagen beslutar om regeringens budgetproposition för dessa år.

Kalmar är modellkommun

Det tio modellkommunerna som får extra stöd ekonomiskt stöd för att möjliggöra tid för kunskapsspridning utsågs den 1 juni i år, och är följande:

  • Borås
  • Eskilstuna
  • Grästorp
  • Kalmar
  • Karlstad
  • Kramfors
  • Lund
  • Skellefteå
  • Uddevalla
  • Övertorneå

TEXT

ANNICKA GUNNARSSON

annicka@oskarshamns-nytt.se

FOTO

FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS