Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

8 480 brott stoppade: Polisens nya strategi slår hårt mot utländska ligor

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET/SVERIGE

“Under de senaste åren har svensk polis genomfört omfattande kartläggning av gränsöverskridande brottslighet. Medborgare och näringsidkare i polisregion syd har under en längre tid drabbats av omfattande stöldvågor där kriminella nätverk samverkar och agerar över stora geografiska områden som sträcker sig över nationsgränser”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

“För att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten, till exempel tillgreppsbrott, rattfylleri, våldsbrott, bedrägerier etcetera har polisregion syd initierat ett projekt riktat mot utländska kriminella. Projektet syftar till att öka kunskapen och utveckla effektiva arbetsmetoder för att bekämpa internationell brottslighet med målet att minska möjligheterna för internationella brottaktörer att verka i Sverige.”

Genom projektet och samverkan med Migrationsverket har Gränspolisenheten i syd effektiviserat och ökat arbetet mot internationella brottsnätverk (IBN). Hittills i år har region syd förhindrat 8 480 brott kopplade till internationella brottsnätverk genom att utdela 212 års återreseförbud. Denna siffra baseras på polisens kunskaper om IBN-aktörer, där varje aktör i genomsnitt gör fyra inresor till Sverige per år och begår tio brott vid varje tillfälle.

“Påverkar på riktigt”

– Arbetet mot IBN är mest effektivt när vi samlar regionala krafter och använder hela den polisiära verktygslådan för att minska möjligheterna för internationella brottsaktörer att verka i Sverige. Spanare, medarbetare i yttre tjänst, utredare och andra bidrar direkt i det brottsbekämpande arbetet genom att använda gränspolisens verktyg. Genom detta arbete påverkar vi brottsligheten på riktigt och gör en verklig skillnad för medborgarna, som slipper utsättas för brott som annars skulle kunnat drabba dem, säger Tomas Sawicki vid Gränspolisenheten i syd.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
14
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS