Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Släcker de ner så är det dödsstöten”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

RYDBERGSNÄS

1 130 personer.

Så många har, enligt den senaste sammanräkningen, skrivit på namninsamlingen som syftar till att rädda Charlottagården/Hultgården i Misterhult.

– Det är fantastiskt bra, säger Eva Holm, som håller i det hela.

Oskarshamns-Nytt åker ut till Rydbergsnäs, Kallsebo, i den vackra Misterhultsbygden under söndagseftermiddagen den 26 januari. Här bor Eva Holm. Hon berättar att namninsamlingsgruppen hade ett möte ett par timmar tidigare.

– Vi var 17 personer på mötet i församlingshemmet i Misterhult – och vi kunde konstatera att vi har fått ihop 1 130 namn hittills. Det är inte klokt. Det är jättebra. Nästa möte hålls den 1 mars – då gör vi en ny sammanställning (och sedan i söndags har det rimligtvis hunnit bli betydligt fler än 1 130 stycken, reds. anm.).

Om minst tio procent av medborgarna som har rätt att rösta i en kommun begär att en folkomröstning ska hållas, så måste kommunen pröva frågan (om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige röstar nej till initiativet, så blir det ingen folkomröstning). Det innebär att det räcker med cirka 2 100 namnunderskrifter för att folkomröstningsfrågan ska komma upp på kommunens bord i Oskarshamn.

– Jag har pratat med valberedningen i Stockholm – och de säger att 2 100 är baserat på EU-valet i våras och att vi kan gå efter det. De har också sagt att de inte får lämna ut den exakta siffran för hur det ser ut i dag. Vi siktar därför på att komma upp i 2 200, så att vi är på den säkra sidan. Och jag tror att vi kommer upp i det ganska snart, säger Eva Holm.

– Vi började den 15 december – och vi har sex månader på oss. Det innebär att vi ska vara klara senast 15 juni – men jag har varit kaxig och sagt att vi ska lämna in namnen senast den 15 maj. Det handlar om att vi vill ta hänsyn till politiken, så att allt hinns med.

På namnlistorna står det: ”Jag Stödjer folkinitiativet – rädda Hultgården/Charlottagården i Misterhult och bevara landsbygden!”.

Listor finns i bilverkstaden i Fårbo, på Sibylla i Fårbo och på Charlottagården i Misterhult. Namninsamlingsgruppen samlar även in underskrifter aktivt – genom att knacka dörr runtom i kommunen. De har även rätt att stå vid entrén till Ica Maxi i Oskarshamn och samla in namn.

Den som skriver under får fylla i förnamn och efternamn samt fullständig adress och personnummer. De aktiva inom namninsamlingsgruppen är noggranna med sekretessen.

– Den som skriver på ska inte kunna se de andra namnen på den aktuella listan. Därför håller vi ett separat papper över namnen som redan har skrivits dit. Vi sköter det på ett professionellt sätt, berättar Eva Holm, som betonar att namninsamlingen inte bara handlar om Hultgården/Charlottagården.

– Det här handlar om hela landsbygden – och ytterst om Misterhultsbygden. Det är ett stort område. Här finns både OKG och SKB. Och jag vill plocka fram det här med mervärdespengarna. När OKG byggdes på 60-talet, så fick Misterhultsbygdens folk sälja hus, gårdar och skog för att man skulle kunna bygga kärnkraftverket.

– Och Oskarshamns kommun får ju mervärdespengar från SKB, på grund av att kommunen inte fick slutförvaret av kärnbränslet. Nu tycker vi att det är dags att satsa i den norra kommundelen.

Eva Holm pekar dessutom på kommunsammanslagningen för cirka 50 år sedan, då Oskarshamns storkommun bildades.

– Då var Misterhult en rik kommun, som lämnade över pengarna till Oskarshamn. Så det här handlar ju om historia också.

– Släcker de ner här i Misterhult, utan att satsa någonting, så är det dödsstöten för samhället. Arbetstillfällen försvinner.

– Flera från byn jobbar på Hultgården/Charlottagården – och det finns personal som bor utspritt i närområdet – i trakterna kring Figeholm och Fårbo. Endast en person i personalstyrkan bor i Oskarshamn. Visst, de blir erbjudna jobb på andra ställen – men de vill arbeta kvar i Misterhult.

2014 slog personalen larm om att toaletterna var för trånga på Hultgården.

– Då jobbade jag inom Misterhultsbygdens intresseförening (en förening som numera är nedlagd). Till slut beslutade politikerna att övervåningen skulle renoveras – men inte undervåningen. Den har stått tom sedan 2013. Det ska ju inte finnas små enheter, säger man – men om man använde hela huset, så är det ju inte någon liten enhet längre.

I dag används alltså enbart övervåningen (Ängsbacken) – och där finns det åtta platser. Demensboendet bredvid heter Charlottagården. Där finns det sex platser.

– Jag tycker att man kan bygga ut med två platser till. Då har man åtta totalt. Och sedan vill jag att man använder hela Hultgårdshuset. Satsa på Misterhult, satsa på bygden – släck inte ner. Håll era vallöften, säger jag till politikerna.

Eva Holm tänker främst på Moderaterna.

– I valrörelsen gick de ut med att de hade landsbygden i fokus. Men nu samarbetar de med Socialdemokraterna – och nu är det Socialdemokraterna som bestämmer. Det är inte okej att bete sig som de styrande politikerna gör i vår kommun, säger hon.

– Men mottagandet som vi har fått ute bland folk har varit fantastiskt.

Vad säger de? Kan du ge något exempel?

– ”Jag har väntat på att du skulle komma”, utbrast en kvinna som jag knackade på hos. ”Kom in, kom in”, sa hon. Och jag har, exempelvis, fått ett telefonsamtal från Oskarshamn. Det var från en dam som bor vid torget. ”När kommer ni till Oskarshamn?”, frågade hon.

Är det ingen hemma där Eva Holm knackar på, så lämnar hon en lapp med rubriken ”Rädda Charlottagården/Hultgården och bevara vår landsbygd”. På lappen står det även att hon har besökt trakten ifråga för önskemålet om en påskrift till namninsamlingen – och att det går bra att skriva på listor på Charlottagården i Misterhult, på Sibylla i Fårbo och i bilverkstaden i Fårbo. Eva Holm undertecknar lapparna med sitt namn och sitt telefonnummer.

– Jag ringde till en dam som bor lite otillgängligt till och pratade in ett meddelande på hennes telefonsvarare. Hon ringde tillbaka till mig och berättade att hon hade åkt till Charlottagården och skrivit på. 

Namninsamlingsgruppen har inte fått något namn, eller?

– Nej, vi kallar oss inte för något speciellt.

Hur många är ni som är rejält aktiva inom gruppen?

– Vi är ett 20-tal. Det är vanliga medborgare och folk från flera olika föreningar, som samhällsföreningar och PRO.

– Personal från Ängsbacken, på Hultgården, och Charlottagården är också med. Vi har även folk från Oskarshamn i gruppen. En kvinna bor på landsbygden, men hon jobbar inom omsorgen i Oskarshamn.

Eva Holm och de andra i namninsamlingsgruppen får också ett tydligt stöd från samtliga oppositionspartier: Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det är bara majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, som vill lägga ned Charlottagården/Hultgården.

Namninsamlingsgruppen får till och med stöd av Svenska kyrkan. Mötena i församlingshemmet i Misterhult är kostnadsfria.

– Pastoratet (Södra Tjust) tog ett beslut om att vi ska få vara där helt gratis.

Om allt slit leder fram till en folkomröstning i kommunen, så är det en så kallad rådgivande folkomröstning som kommer att hållas. Det innebär att de styrande politikerna inte är tvungna att göra som folkmajoriteten vill.

Hur ser du på den politiska majoritetens argument? Det har talats om att nedläggningen är nödvändig av ekonomiska skäl.

– Jag flyttade till Oskarshamns kommun för 20 år sedan – och det är en kommun som har gott om pengar. Men handhavandet runt den ekonomiska biten har jag många gånger inte förstått.

– Hade man lagt ned två boenden i Oskarshamn istället, så hade vi fått pengar över till och med. Samtidigt tycker jag att man måste satsa på landsbygden. Man kan inte bara genomföra neddragningar. Misterhultsbygden är en stor del av kommunen.

– Här har vi dessutom en fin skärgård – varför utnyttjar inte kommunen det på ett bra sätt? De skulle kunna göra något roligt och något bra. Det är ju vi här uppe som har skärgården. Där nere finns inte mycket. Ja, det är Enegatan, men vadå? Sedan är det öppet hav.

Om Eva Holm fick välja, så skulle politikerna inte genomföra några neddragningar över huvud taget inom äldreomsorgen i kommunen. Hon vill istället att det ska satsas mer på äldreomsorgen.

– Det behövs fler äldreboenden i hela kommunen.

– Jag har inget emot att Oskarshamn har fått mervärdespengar till bussterminal, biograf och det ena med det tredje. Det handlar inte om det – det handlar om att se alla i kommunen. Våga satsa – och se till att landsbygden blomstrar.

– Jag jobbar inte i den här kommunen – och det är jag tacksam för. Jag arbetar som specialpedagog på gymnasiet i Västervik. Det är världens bästa jobb. Jag vet inte om jag kan sluta jobba. Det är en väldigt trevlig miljö.

Eva Holm berättar att hon även betraktar namninsamlingen som ett jobb.

– Jag brukar använda en rolig liknelse. I mitt jobb som specialpedagog ska jag rädda ett barn. Man kan jämföra Hultgården/Charlottagården med barnet som jag ska rädda. Ett barn som har stora svårigheter och som har föräldrar som inte förstår. Och det är politikerna som inte förstår. De liknar föräldrar som inte förstår barnets bästa. Politikerna är nog de tuffaste ”föräldrarna” som jag har mött. De är många dessutom, säger Eva Holm och skrattar. 

Hon befarar att politikerna i Oskarshamns kommun lyssnar alldeles för mycket på tjänstemännen.

– Politikerna borde ta ansvar för sina vallöften istället.

– Folk har tröttnat på dem. Det märks tydligt när vi kommer ut och knackar på. Många har fullständigt tappat förtroendet för politikerna.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

oskarshamnskommun.png

 Oskarshamns kommun, med den stora Misterhultsbygden i den nordöstra delen.

evaholm006.png

Eva Holm, som håller i namninsamlingen, är med i flera föreningar: Hela Sverige ska leva – Oskarshamn, Misterhults allmänna idrotts- och samhällsförening och Rädda Barnen.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS