SVERIGE
Påskhelgen är äntligen här. Men med storhelgen ökar också risken för trafikolyckor då många ger sig ut i trafiken för att besöka släkt och vänner. Riksförbundet M Sverige uppmanar alla att bidra till nykterhet i påsktrafiken.
– Det handlar om att hålla ihop och se till så att ingen sätter sig bakom ratten med alkohol i blodet. Var fjärde svensk dödsolycka i trafiken är orsakad av rattfylla, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.
Tala öppet om bilresorna och alkoholen
När man ska köra bil ska man vara nykter och utvilad. Om du har druckit mer än små mängder alkohol kvällen innan, är det säkrast att över huvud taget inte köra bil dagen efter.
– Samåkning, kollektivtrafik och taxi är kloka alternativ för en trygg hemresa. Men om någon ändå behöver köra, är det viktigt att vara tydlig med vem det är – så att ingen råkar bjuda den personen på alkohol. Det behöver inte göras till en stor grej. Och för den som är värd, kan det vara en god idé att ha plats för gäster som behöver stanna över, säger Heléne Lilja.
– Olycksrisken ökar kring påsken, det handlar om att fler än vanligt är ute och kör. Alkohol ökar riskerna mångfalt. Vi har alla ett ansvar att begränsa farorna för oss själva och andra i trafiken, säger Heléne Lilja och påpekar att mer än var fjärde dödsolycka i trafiken är relaterad till alkohol eller droger.
Så kan du bidra till en nykter påsktrafik:
- Planera logistiken kring påskfirandet: Om alkohol kommer att förtäras är det säkrast att redan innan ha ordnat med transport.
- Ge stöd till bekanta: Var redo att erbjuda eller efterfråga alternativa transportlösningar om någon verkar vara påverkad. Ingrip om någon riskerar att köra rattfull.
- Skapa en trygg kultur: Förespråka en norm där det är oacceptabelt att köra under påverkan av alkohol.
- Använd alkomätare: För att säkerställa att alkoholen gått ur kroppen kan du använda alkomätare. Mätaren måste dock vara nykalibrerad under det senaste året. Tänk dock på att andra effekter som trötthet också påverkar körförmågan.
– Olycksrisken ökar kring påsken, det handlar om att fler än vanligt är ute och kör. Alkohol ökar riskerna mångfalt. Vi har alla ett ansvar att begränsa farorna för oss själva och andra i trafiken, avslutar Heléne Lilja.
LÄS MER: Öka nykterheten i trafiken