ANNONS

Paket som packas
Bilden är en genrebild. Foto: Freepik

E-handeln ökar men omvärldsläget oroar

ANNONS

SVERIGE

Svensk Handels E-handelsindikator skattar e-handelns omsättning för mars månad till 13,3 miljarder kronor. Det är en ökning med 11 procent jämfört med mars 2024 men handeln dras fortfarande med stora utmaningar. ”De inledande månaderna av året har varit tuffa”, säger Per Ljungberg på Svensk Handel.

Efter en svag inledning på e-handelsåret kom årets första månad med tillväxt i mars. Andelen e-handelskonsumenter var tillbaka på nivåer över 70 procent, vilket också var normen under 2024. Den genomsnittliga skattade köpesumman per konsument ökade också, med 6 procent jämfört med mars förra året, till 2249 kronor. Fler e-handlade alltså och till ett högre belopp, vilket resulterade i tvåsiffrig omsättningstillväxt.

– De inledande månaderna av året har varit tuffa för stora delar av e-handeln. Månadens förhållandevis starka siffror är därför både välkomna och välbehövliga. Det är dock för tidigt att säga huruvida detta är starten på en positiv trend. De närmsta månaderna kommer att ge en tydligare helhetsbild, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Tullkriget mellan Kina och USA

Den starka utvecklingen i mars räckte dock inte till för att lyfta årets inledande kvartal till positiva siffror jämfört med fjolårskvartalet. Omsättningen i e-handeln backade med 3 procent första kvartalet och därmed bröts den positiva trenden från 2024 med fyra raka kvartal med plussiffror.

Förra årets tillväxt innebar ett välkommet försäljningslyft jämfört med de svaga e-handelsåren 2022 och 2023. Det återstår att se om den svaga första kvartalssiffran i år är ett tillfälligt bakslag eller om den är en indikator på att kostnadstyngda hushållen får svårt att öka konsumtionen på nätet i år.

– Månadens positiva siffror till trots, tvingas vi konstatera att kvartalet som helhet blev något svagare än föregående år. Det råder dock inga tvivel om att handeln dras med stora utmaningar. Det senaste exemplet är tullkriget mellan Kina och USA. Nu är det viktigare än någonsin att regeringen intensifierar det utlovade arbetet med att stärka hushållens köpkraft. Till syvende och sist så är det jobb och företag inom e-handeln som står på spel, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS