Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Flygresor till Stockholm ska klimatkompenseras

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN

Region Kalmar län ska klimatkompensera sina flygresor mellan Kalmar och Stockholm.

Det förslaget ligger på bordet inför regionstyrelsens sammanträde på onsdag.

Enligt förslaget ska regionen avsätta 1,2 miljoner kronor för inköp av fossilfritt biojetdrivmedel.

Stort intresse

– Kalmar Öland Airport är en föregångare i miljöarbetet och driver utvecklingen mot fossilbränslefria resor i branschen. Det finns ett stort intresse från flera organisationer, såväl offentliga som privata, att stötta och bidra till omställningen av fossilbränslefria flygresor. Genom en gemensam upphandling av fossilfritt biojetdrivmedel kan marknaden för biodrivmedel stimuleras samtidigt som klimatpåverkan vid flygresor helt kompenseras, säger Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hållbarhetsfrågor.

Regionens budget för klimatkompensation är 1,7 miljoner kronor. I februari tog Region Kalmar län ett beslut om att bli hälftenägare i Kalmar Öland Airport AB. I samband med det beslutet lyftes vikten av att bidra och driva omställningen till en fossilbränslefri region, även när det gäller länets flygresor.

Så mycket reser regionen

– Region Kalmar län reser motsvarande 2200 gånger varje år mellan Kalmar och Stockholm inräknat höghöjdseffekt. Dessa resor genererar cirka 130 ton koldioxid. Vi vill säkerställa att biojetdrivmedel används för dessa flygresor. Då kommer Region Kalmar läns koldioxidutsläpp minska och omställningstakten till fossilbränslefritt flyg i regionen påskyndas. Vår vision är att Kalmar län ska vara en fossilbränslefri region år 2030, säger Johanna Wyckman.

De 500 000 kronorna som återstår för klimatkompensation ska användas i omställningen till utbyggnad av infrastruktur för elbilar.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hållbarhetsfrågor. FOTO: PIERRE STJERNFELDT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS