Malmötränaren Joakim Fagervall hyllar IKO-målvakten Tim Juel: ”Fantastiskt bra”

Malmö vann skotten med hela 38–19 (19–6 i andra perioden).

Men IK Oskarshamn vann matchen med 3–1 (0–0, 1–0, 2–1).

– De var starka lågt och framför mål – och kom till många bra avslut. De hade lite för mycket zontid för min smak – då blir det mycket volymskott också. Vårt zon- och urspel gjorde att vi fastnade lite för länge. Men vi var starka runt mål under större delen av matchen – och vi hade ett bra målvaktsspel. Det räddade oss, sa IKO:s huvudtränare Martin Filander på pressträffen efter slutsignalen.

Det var de båda lagens första match sedan 30 december.

– Man vet inte riktigt var man står – man kan träna hur mycket som helst, men man ser inte var man är förrän det är match, konstaterade IKO-tränaren.

”Det var tur att vi och Malmö hade vilat lika länge”

IKO-TRÄNAREN MARTIN FILANDER

– Men jag tycker att vi kom ut ganska bra, med tanke på situationen. Det var tur att vi och Malmö hade vilat lika länge. Vi gjorde en bra förstaperiod – men andra perioden gick till Malmö, tycker jag. De fick fast oss i sin forechecking. De lösa puckarna efter deras skott utifrån var de ganska heta på. Vi fick inte riktigt tag på spelet. Vi fick försvara oss ganska mycket. Men så fort vi skapade något framåt, så var vi lite halvgiftiga. Och vi fick göra mål i powerplay (i fem mot fyra-spelet i den andra perioden, där Fredrik Olofsson öppnade målkontot).

”Jag gillar kampen”

MARTIN FILANDER

– Sedan fick vi 2-0 i tredje perioden (Tomas Zohorna). Men så kom 2-1-målet lite snöpligt (Emil Sylvegård 23 sekunder senare). De är starka runt målet. 3-1-målet var psykologiskt viktigt, i vårt boxplay (fyra mot fem). Skickligt spelat och bra avslut av Kim (Rosdahl, som blev frispelad av Fredrik Olofsson). Det gav oss marginaler och vi kunde spela lite smart i slutet. Det var väldigt uppoffrande. Jag gillar kampen och vårt sätt att spela laghockey. I puckspelet finns det mer att önska, men det har vi tid att jobba med, sa Martin Filander.

Johan Alm var inte med i dag. Vad berodde det på?

– Nej, han var inte redo för spel helt enkelt. Han har haft det rätt hackigt och varit borta i drygt två år. Det har strulat med skada och sjukdom, så han är inte redo för spel än, svarade IKO-tränaren.

Malmötränaren Joakim Fagervall, som en gång i tiden var tränare i IKO, konstaterade att den här fajten hade ungefär samma matchbild som merparten av Malmös matcher under den här säsongen.

”Där var vi, återigen, inte tillräckligt bra”

MALMÖS TRÄNARE JOAKIM FAGERVALL

– Siffermässigt låg vi fantastiskt bra till, i alla statistikkurvor, förutom när det gäller effektiviteten. Där var vi, återigen, inte tillräckligt bra, sa han.

– Måste hylla Oskarshamns målvakt (Tim Juel, som hade 97,37 i räddningsprocent i dag). Han var fantastiskt bra – och Oskarshamn är otroligt effektiva när de får sina målchanser. Spelmässigt har jag inte så många synpunkter – synpunkterna ligger i att vi inte får dit trissan.

Tim Juel. Foto: Pierre Stjernfeldt

”Helt rättvist med tre poäng till dem”

JOAKIM FAGERVALL

– Det var en ganska jämn förstaperiod, där båda lagen skapade ungefär lika lite. Vi har haft ett långt uppehåll, man kände lite på grejerna. Det var ändå en förhållandevis bra match, med tanke på att vi inte har spelat sedan den 30 december. Intensitetsmässigt var det okej. Spelmässigt var det för vår del, från period två och framåt, bra – i allt utom effektivitet, och det handlar om effektivitet och om att vinna matchen – och det gjorde Oskarshamn. Det är helt rättvist med tre poäng till dem, med det målvaktsspelet och det spelet de har, sa Joakim Fagervall.