Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

AI KAN TA ÖVER: Här är några jobb som skulle kunna avvecklas framöver…

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

TISDAGSKRÖNIKAN

Vad väntar runt hörnet?

Nu tänkte jag knyta ihop säcken kring mina senaste krönikor som behandlat politikers och tjänstemäns ansvar, nödvändigheten av utveckling och möjligheterna med ny teknik.

Som tjänsteproducent lidande under en ständig kostnadspress finns det ingen annan väg att gå än att minska den största kostnadsposten – lönerna.

Köpa billigare mjölk, bandage eller kontorsmaterial förslår helt enkelt inte.

Vi måste producera mer med färre personer och då pratar jag inte om vård, skola och omsorg – utan snarare om en svällande byråkrati/administration.

”Svårt, jag vet, men inte desto mindre nödvändigt”

Wolter Stackelberg, krönikör

Till skillnad från nödvändig personal i kärnverksamheterna – lärare, sköterskor, vaktmästare m.fl – är overheadpersonalen (strateger, kommunikatörer m.fl.) oftast bättre betalda, vilket borde göra dem till huvudmål för avveckling.

Svårt, jag vet, men inte desto mindre nödvändigt.

Bygglov

Tänk vad bra det vore om Du som villa/fastighetsägare i byggtankar kunde erbjudas inspirerande verktyg att använda bakom din dator mörka vinterkvällar (eller en ljus sommarnatt också, för den delen).

Jag tänker mig att Du kanske skulle vilja leka med hur mycket Du kan bygga eller bygga till om du verkligen vill vräka på.

Eller så kanske Du redan vet vilket hus Du vill ha men inte var och hur på tomten det kan ligga.

Svar direkt

Du kanske är lite osäker på om det vore möjligt att lägga till takkupor och i så fall hur de skulle se ut.

En AI-robot kan ge dig omedelbart svar på dessa frågor med hänsyn till olika faktorer som råder för din fastighet.

Det här är frågeställningar som tar mycket tid i anspråk för såväl kommunen som fastighetsägaren, tid som kan reduceras betydligt.

Planläggning

”Kommunen har planmonopol innebärande att alla detaljplaner skall godkännas av kommunen. Arbetet med att utforma en detaljplan görs oftast med egen personal och tar mycket tid i anspråk till förfång för såväl utvecklingen i stort som för exploatörer m.fl. Inte sällan saknas personal vilket gör att planerna hopar sig på dammiga hyllor. Inte sällan stöter de på patrull hos länsstyrelsen för något man ”inte tänkt på”.

Italiensk stil?

Med bra data skulle en AI-robot kunna skapa ens detaljplan inom ett angivet område med hänsyn till trafikföring, grönytor, byggnadstyp, med mera, inom loppet av några minuter.

Politiken kanske vill att byggnationen skall vara i Dala- eller Italiensk stil.

Då presenterar AI-roboten en sådan lösning som man kan gå runt och strosa i.

Juridiken

”Det är mycket papper som skall vara i ordning när man bygger, arrenderar en tomt eller exploaterar ett område. Juridik är i mångas ögon trist. De som sysslar med det har lärt sig att finna källor, upprätta avtal och relatera till tidigare avgöranden. Detta är optimalt för en AI-robot som snabbt och enkelt kan ta fram relevanta fakta och upprätta nödvändiga handlingar. Juristen är ett döende släkte i framtida datorisering.

Dessa exempel vore bra för medborgaren, inte särskilt dyrt – samtidigt som byråkratin skulle minska, vilket tickar av alla mina kriterier för ett bra utvecklingsprojekt!

”Men…”

Är det möjligt?

Ja, det är möjligt.

Tekniken och lösningarna finns redan och utvecklas i en takt som varken Du, jag eller en genomsnittlig kommunal byråkrat någonsin varit i närheten av.

Men…

Det kräver politiker som vill sätta sig in i frågorna – och det kräver tjänstepersoner som kan och vill bidra till denna utveckling.

Det kräver mod och stringens eftersom följden blir att många människor tvingas lämna sina jobb då de inte behövs längre.

Slutligen krävs politiskt mod för att hantera överbliven personal vad gäller utbildning/omskolning.

Eller varför inte hjälp med flytt till landets norra delar där det behövs hundratusentals personer i den ”gröna omställningen”?

”Redan här känner jag en viss tveksamhet”

Redan här känner jag en viss tveksamhet.

Å andra sidan…

Kommer detta bli av nöden tvunget då vi inte kan fortsätta med en skenande kommunal kostnadsstruktur samtidigt som tjänsteutbudet minskas och/eller försämras.

Pest eller kolera?

Det är bara att välja – pest eller kolera?

Kavla upp ärmarna och sätt i gång!

Genrebild: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS