Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Alla boende inom Byggebo ska ha rätt att leva utan oro och rädsla för våld”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”Byggebo har antagit policyn Huskurage. Vi vill förhindra våld i hemmet genom att grannar agerar. Det kan vara livsavgörande att agera direkt när något sker i huset där vi bor eller vistas. Med hjälp av Huskurage vill vi bidra till ökad trygghet för alla boende inom Byggebo”, skriver Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande på torsdagen.

”Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem. Frågan om kvinnovåld och arbetet mot våld i nära relationer är en fråga som berör oss alla. Vi vill att arbetet mot våld i nära relationer görs av så många som möjligt i vår kommun. Pandemin har också gjort att allt fler, både vuxna och barn, tillbringar mer tid i sina hem. De ger en ökad risk för våld i nära relationer. Därför vill vi göra mer”, skriver Socialdemokraterna.

”Vi ska kunna förvänta oss att grannar agerar och visar civilkurage vid oro för pågående våld”

FRIDA BERGVALL (S), ORDFÖRANDE I BYGGEBO

– Alla boende inom Byggebo ska ha rätt att leva utan oro och rädsla för våld. Vi ska kunna förvänta oss att grannar agerar och visar civilkurage vid oro för pågående våld. Byggebo har därför antagit policyn Huskurage som ska hjälpa grannar att agera för att förhindra våld i nära relationer. Med hjälp av Huskurage vill vi bidra till ökad trygghet inom Byggebo, säger Frida Bergvall (S), ordförande för Byggebo.

Hon fortsätter:

– Därför har Byggebo vid sitt senaste styrelsemöte valt att anta policyn Huskurage. Huskurage som är en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa våld mot närstående och mäns våld mot kvinnor ska nu implementeras hos Byggebo.

Så många dödas

”Varje år dödas över 20 personer av våld i nära relation, majoriteten är kvinnor, men även barn och män dödas av närstående. Det finns också minst 300 000 barn som lever i hem med missbruk och/eller psykisk ohälsa. Forskning visar att de som utsätts vågar göra mer motstånd om de vet att hjälp finns att få. Den vetskapen innebär en möjlighet för oss alla att hjälpa våra medmänniskor”, skriver Socialdemokraterna.

”Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vi hoppas med hjälp av huskurage kunna sprida vikten av att våga agera vid oror för våld. Det behöver inte innebär att själv kliva in i situationen och knacka på utan kan vara att ringa störningsjouren, ta hjälp av andra grannar, tillsammans, eller kontakta polis”, skriver partiet.

”Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem och vi behöver alla hjälpas åt att stoppa våldet”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem och vi behöver alla hjälpas åt att stoppa våldet. Byggebos initiativ om att ansluta sig till Huskurage är bra och jag har en förhoppning om att flera fastighetsägare i kommunen vill ansluta sig. Just nu pågår också två utredningar om våld i nära relationer och ökat brottsförebyggande arbete i kommunen. Dessa ska snart vara klara och då kan vi ta beslut om att vässa kommunens arbete allt mer också, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

ARKIVFOTO: PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS