Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Allt längre väntetider på ambulans: Kristdemokraterna kräver svar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Allt längre väntetider på ambulans – KD kräver svar.”

Det är rubriken på ett pressmeddelande som Kristdemokraterna i Region Kalmar län skickade ut på torsdagen.

”Väntetiden för ambulans har de senaste åren ökat i elva av länets tolv kommuner. Det visar siffror från SOS Alarm. Mätningen gjordes mellan 1 juni 2022 och 31 maj 2023, det vill säga innan det nya arbetstidsavtalet trädde i kraft. Jimmy Loord (KD), regionråd, är orolig över utvecklingen”, skriver KD.

”Oroväckande”

– Den långsiktiga utvecklingen med längre och längre väntetider på ambulans är oroväckande. Det är en nationell trend som kräver en egen analys. Men det är regionen som sköter ambulansverksamheten och därmed faller ansvaret ytterst på den politiska majoriteten. Därför ställer jag en interpellation till ansvarigt regionråd, där jag vill ha svar på vilka åtgärder de vidtar för att minska väntetiderna, säger Jimmy Loord.

”Sedan de nya arbetstidsreglerna infördes har ytterligare problem tillkommit. Bland annat på norra Öland och i Virserum samt Vimmerby har ambulanser tidvis tvingats ställas av på grund av personalbrist”, skriver KD.

”Kraftigt underbetyg”

– De nya reglerna kom knappast som en överraskning för regionen. Nu ser vi att verksamhetschefer slutar för att de inte anser sig få verktygen som krävs för att hantera konsekvenserna av det nya regelverket. Det har gått ett halvår sedan reglerna infördes. Att regionen ännu inte lyckats få ordning på verksamheten är ett kraftigt underbetyg. På grund av tidigare och nuvarande S-majoriteters misslyckanden riskerar den långsiktiga trenden med ökande väntetider för ambulans nu förvärras rejält, säger Jimmy Loord.

Jimmy Loord (KD)
Jimmy Loord (KD).

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
7

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS