Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

Ambulansstationerna i Ålem och Löttorp får dispens från reglerna för dygnsvila

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LÄNET

“Arbetstidsnämnden godkänner Region Kalmar läns dispensansökan. Det betyder att ambulansstationerna i Ålem och Löttorp får dispens från reglerna för dygnsvila. Dispensen gäller till och med 30 september”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

“Bakgrunden är att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Det betyder att varje arbetspass ska följas av dygnsvila.”

“När det gäller ambulansverksamheten har Region Kalmar län inte lyckats bemanna med befintlig personal sedan införandet av dygnsvila. Detta har främst märkts i Ålem och Löttorp som påverkats extra utifrån sina geografiska lägen. Dispensansökan gällde de båda platserna”, skriver regionen.

“Arbetsgivarens ansvar”

Nu har arbetstidsnämnden bifallit regionens dispensansökan. Enligt beslutet gäller dispensen från 1 februari till 30 september. I beslutet står det bland annat: ”Nämnden delar Region Kalmars bedömning att dispens krävs för att regionen ska kunna upprätthålla ambulansverksamheten. Nämnden vill samtidigt påtala att det är arbetsgivarens ansvar att i denna typ av verksamhet säkerställa att arbetstagarna får vila och återhämtning under arbetspasset.”

– Nu börjar vi arbeta i enlighet med dispensen. Det innebär att vi behöver lägga om scheman men exakt när det är klart kan vi inte säga i dagsläget, säger Annkristin Svensbergh, sjukhuschef på Länssjukhuset i Kalmar.

Arbetstidsnämnden skriver vidare i sitt beslut:

”Regionen har beskrivit de ansträngningar som gjorts för att kunna göra anpassningar till de nya arbetstidsreglerna. Regionen genomförde rekryteringsinsatser under hösten 2023 och har för avsikt att fortsätta rekryteringsinsatserna för att uppnå målet om 11 timmars dygnsvila senast den 30 september 2024.”

– Det har varit ett högt tryck hos arbetstidsnämnden, men nu har vi äntligen fått beskedet. Vi måste dock komma ihåg att detta är en tillfällig dispens, och omställningen kommer att fortsätta, säger Mattias Adolfson (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsberedningen.

“Stor utmaning”

– Att få till en lösning för våra stationer på inlandet och norra Öland är ett måste och en stor utmaning. Reglerna har ju tagits fram för ambulanspersonalens hälsa, men man måste också kunna bo på landet utan att behöva oroa sig för att ambulansen inte ska hinna fram, säger Emmy Ahlstedt (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

– Det här garanterar inte att vi löser situationen med schemaläggningen, men det är bra att vi äntligen fått besked. Rekryteringen kommer att fortsätta, det är ett särskilt fokus för oss just nu. Vi vill få bort den otrygghet som vissa av våra invånare känt och underlätta arbetssituationen för våra anställda. Det har sagts tidigare, just för att det är sant: medarbetarna inom vården är vår viktigaste resurs, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS