Anders Åkesson (C): ”En grov skändning av demokratin”

Anders Åkesson (C): ”En grov skändning av demokratin”

2021-01-07 Av av Peter A Rosén

LÄNET

Bilderna och scenerna från stormningen av senaten i Washington har satt världen i chock. De ger oss en påminnelse om att den liberala demokratin måste värnas varje dag – även i Sverige, understryker Anders Åkesson (C), riksdagsledamot för Kalmar län.

”Det är något alldeles oerhört som vi har bevittnat i realtid på trettondedagens kväll. Scenerna, stormningen av parlamentsbyggnaden i Washington efter att en bortröstad ledare – avgående president Trump – hetsat dem till rena olagligheter. En grov skändning av demokratin och demokratins mötesplats ovärdig USA. Ett ledarskap av expresident Trump värdigt en diktator”, säger Anders Åkesson.

”En riskfaktor”

Han menar att händelserna i USA är viktiga att bevaka och analysera även i Sverige. Detta eftersom den amerikanska politiken har stor påverkan på övriga världen och är en av de mest bevakade här i Sverige.

”USA är och måste även fortsatt kunna uppfattas som en  demokratisk bastion i världen. Politiskt ledarskap och populistiska uttrycksmedel där lögnen satts i system är en riskfaktor även i vårt land. Demokratin måste alltid försvaras. Det är allas ansvar att uppträda värdigt och med respekt för demokrati och folkvilja”, säger Anders Åkesson.

FOTO

CENTERPARTIET

Dela gärna artikeln: