Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Anders Johansson (C): ”Staten bjuder in till barkborreafterski”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FLISERYD

Centerpartisterna i länet regerar starkt på granbarkborrens härjningar i naturreservaten och regeringens saktfärdighet i frågan.

– Spridningen av granbarkborre kan för skogsbruket liknas vid covid-pandemin. Det moraliska ansvaret att gemensamt bekämpa granbarkborren ligger naturligtvis till grund för skogsvårdslagens bestämmelser. Även naturreservaten måste sköta sin del av det gemensamma ansvaret för bekämpningen även om man anser att barkborreangreppet inte skadar det enskilda naturvärdet i reservatet. Samma personliga ansvar för att minska spridningen som Stefan Löven så många gånger hänvisat till under pandemin gäller även inom granbarkborrebekämpningen. I det här fallet är det staten som inte tvättar sina händer och håller avstånd utan i stället bjuder in till barkborreafterski, säger Anders Johansson (C), vice ordförande för Centerpartiet i länet och kommunalråd i Mönsterås kommun.

Under torsdagen besökte han markägaren Lars Tyrberg tillsammans med riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) och Stihna Johansson Evertsson (C) – som är ordförande för Centerpartiet i länet samt kommunalråd i Högsby kommun.

Skogsägaren Lars Tyrberg (i mitten) visar ett av de områden som är hårt angripna av granbarkborren. Stihna Johansson Evertsson (C) och Anders Johansson (C) lyssnar. Foto: Centerpartiet

Lars Tyrbergs mark gränsar till Åby-reservatet utanför Fliseryd.

Blir fler och fler

Centerpartisterna konstaterar att det är ett av de drabbade reservaten, där regeringens saktfärdighet leder till att de barkborreangripna träden bara blir fler och fler för varje dag som går.

Under besöket visade Lars Tyrberg omfattningen på skadorna och han gav en bild av hur detta påverkar honom som enskild skogsägare.

”Centerpartiet kommer att fortsätta att engagera sig i frågan och driva detta med statens dubbelmoral vidare”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON, ORDFÖRANDE FÖR CENTERPARTIET I KALMAR LÄN OCH KOMMUNALRÅD I HÖGSBY KOMMUN

– Centerpartiet kommer att fortsätta att engagera sig i frågan och driva detta med statens dubbelmoral vidare, säger Stihna Johansson Evertsson.

Centerpartisterna konstaterar att länsstyrelsen i april förra året, efter påtryckningar från grannar, tog ett beslut om ett tillägg i skötselplanen för bland annat Åbyreservatet.

Beslutet innebär bland annat följande:

”Vid stora förekomster av granbarkborre eller andra organismer som kan orsaka större samtida träddöd får träd fällas och barkas inom hela reservatet. Där det inte skadar områdets prioriterade naturvärden får angripna träd avverkas och bortföras ur naturreservatet. Åtgärder skall ske på sådant sätt att inte körskador uppstår.”

Beslutet överklagades och överklagandet lämnades in till miljödepartementet i slutet av maj förra året.

Miljödepartementet har fortfarande inte tagit något beslut.

Kunde inte svara

I maj i år ställde Anders Åkesson en fråga till miljöministern Per Bolund (MP). Anders Åkesson undrade varför regeringen/miljödepartementet inte har hanterat överklagandet (och flera liknande).

Miljöministern kunde svara på hur lång handläggningstiden blir för överklagandena i fråga.

”Staten har med andra ord genom länsstyrelserna försökt att komma till rätta med detta genom att fatta beslut om åtgärder – men detta bromsas nu upp genom ett saktfärdigt agerande av miljöministern som drabbar enskilda skogsägare”, skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Krav på privata skogsägare

Partiet konstaterar också att det för privata skogsägare finns krav på att angripna träd skyndsamt ska plockas ut ur skogen – och detta ska helst ha skett i god tid innan sommaren, med tanke på att granbarkborren svärmar just under sommarmånaderna.

”Det är rimligt att ställa samma krav på naturreservaten – men det är uppenbart att regeringen inte behandlar sig själva (staten) på samma sätt som privata skogsägare”, skriver Centerpartiet.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS