Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Anders Johansson (C): ”Tänk igenom konsekvenserna av Naturrestaureringslagen!”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Tänk igenom konsekvenserna av Naturrestaureringslagen!

Europaparlamentet röstade i veckan för den så kallade naturrestaureringslagen. Det är ett förslag som kan få enorma konsekvenser för Sverige och Kalmar län. Förespråkarna kan omöjligtvis ha tänkt igenom följderna ordentligt.

Eftersom Naturvårdsverket dessutom har valt en referensperiod för Sveriges del som innebär att vi ska återställa till förindustriell tid, samtidigt som de flesta andra länder valt det år då de gick med som medlemmar i EU, blir konsekvenserna orimliga för vårt land.

Lagen kräver återställning av 30 procent av påverkad natur till år 2030, 60 procent till år 2040 och 90 procent till år 2050.

”Sverige ser ut att behöva ta miljontals hektar skogsmark ur produktion och lägga för fäfot”

Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun

Sverige ser ut att behöva ta miljontals hektar skogsmark ur produktion och lägga för fäfot. Enligt tidigare beräkningar från Skogsstyrelsen landar kostnaden för lagen på mer än 200 miljarder kronor bara för Sverige fram till 2050. Det är oerhört mycket pengar och ingen vet hur det ska finansieras!

”Inte alls bra”

Samtidigt som vi tar skog ur produktion behöver vi återskapa stora arealer våt- och hagmarker genom att ta ytterligare skog och åkermark i anspråk. Det här är inte alls bra. Tillgången på svenska produkter från jord och skog kommer minska radikalt. Det riskerar att bli en katastrof för de gröna näringarna och för den gröna omställningen som ju i grunden handlar om att bruka utan att förbruka. Hur ska vi samtidigt kunna ersätta fossila produkter och drivmedel med förnyelsebara alternativ om vi inte producerar några sådana?

Det kommer också att drabba jobben inom den för Sverige och Kalmar län så viktiga skogsindustrin. Skog som inte avverkas, kan inte heller sågas till virke eller kokas till massaved.

”Om restaureringslagen genomförs så väntar tveklöst stora nedskärningar i branschen”

Skogsnäringen sysselsätter idag totalt cirka 120 000 personer över hela landet och svarar för 9-12 procent av svensk industris totala sysselsättning, export, omsättning och förädlingsvärde. Det råder redan råvarubrist både till sågverken och inom massaindustrin. Om restaureringslagen genomförs så väntar tveklöst stora nedskärningar i branschen.

Röstade nej

Sverige har på goda grunder varit motståndare till förslaget. Vid ministermötet i juni förra året röstade Sverige nej. Vid omröstningen i Europaparlamentet i veckan röstade dock bara Centerpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna emot. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna röstade för.

”Med det här lagförslaget och den svenska tillämpningen som är föreslagen riskerar vi att få helt horribla effekter på det svenska jord- och skogsbruket och därmed på den svenska självförsörjningen”

Om vi i stället i likhet med de flesta andra länder valt anslutningstillfället till EU som referensperiod så hade konsekvenserna varit betydligt annorlunda. Då hade vi framför allt behövt återställa en del åkermark som vuxit igen. Vilket ju inte känns helt orimligt ur ett självförsörjningsperspektiv i en allt oroligare omvärld.

Självklart vill vi alla ha en större biologisk mångfald och lika självklart behöver vi restaurera våtmarker och hagmarker.

Men med det här lagförslaget och den svenska tillämpningen som är föreslagen riskerar vi att få helt horribla effekter på det svenska jord- och skogsbruket och därmed på den svenska självförsörjningen.

Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås

Foto: Centerpartiet

+1
15
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
7

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS