Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Andreas Erlandsson (S): ”Anmärkningsvärd hantering”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”På söndagen meddelades Oskarshamns kommun att miljödepartementet nu kommer skicka frågan om att dela på processen kring utökat tillstånd i mellanlagret och slutförvarsfrågan på remiss. Oskarshamns kommun har hela tiden framhållit att prövningen av tillstånden ska ske i en samlad process”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande på måndagen.

 – Det har vi varit väldigt tydliga med och kommunens vetobeslut bygger också på en sammanhållen process, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

”Oskarshamns kommun arbetar hårt för ett beslut kring kärnbränslet, senast i mars vid ett möte med försvarsutskottet och näringslivsutskottet. Budskapet har varit tydligt från Oskarshamns kommun. De två frågorna – beslut om slutförvar och utökat tillstånd för mellanlager – ska behandlas i en enda process”, skriver kommunen.

Besvikelse och förvåning

Det var därför med både besvikelse och förvåning som Andreas Erlandsson tog emot beskedet av miljöminister Per Bolund MP) på söndagen, om att regeringen vill gå vidare med de två frågorna var för sig.

”Nu handlar det om att ta politiskt ansvar och mod att fatta beslut”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Detta är en anmärkningsvärd hantering från regeringen, där man öppnar upp för att köra över en kommun som tagit och tar ett stort nationellt ansvar för hela Sveriges kärnavfall, säger Andreas Erlandsson.

”Prövningen av frågan om ett sammanhållet system för hantering av använt kärnbränsle har pågått sedan 2011. Oskarshamns och Östhammars kommun har tagit ställning i vetofrågan. Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten har lämnat sina yttranden. I den frågan återstår endast regeringens ställningstagande. Kommunens vetobeslut bygger på att de båda frågorna behandlas i en gemensam process”, skriver kommunen.

Extra fullmäktige

– Alla de krav på kompletteringar som fanns i Mark- och miljödomstolens yttrande till regeringen nu är utklassade, vilket innebär att regeringen inte kommer få något mer underlag. Nu handlar det om att ta politiskt ansvar och mod att fatta beslut, säger Andreas Erlandsson.

Han är också besviken på regeringens tajming, att skicka en så viktig fråga på remiss strax innan midsommar och be om svar senast 31 juli.

 – Detta är ett fullmäktigeärende och det kommer att leda till att vi behöver kalla in till extra fullmäktige under folks ledighet, säger Andreas Erlandsson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS