Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Anhörig riktar skarp kritik mot Oskarshamns kommun: ”Det är odemokratiskt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Kommunen tvångsförflyttar äldre medborgare mellan olika lägenheter på boendet Solbacka i Oskarshamn.

En person hör av sig till vår tidning och berättar att hans mamma är en av de drabbade.

– Beslutet togs över våra huvuden. Det är odemokratiskt. Varken anhöriga eller personal har blivit inbjudna till något möte. Jag betecknar det här som en vräkning, säger han.

Makthavarna i kommunen har tidigare tagit ett beslut om att lägga ned boendet Zafiren i Oskarshamnsstadsdelen Kristineberg.

Tanken är att de som idag bor på Zafiren ska flyttas till lägenheter på Solbacka.

– Problemet är att min mamma och andra bor i de lägenheterna idag. Nu flyttar man dem till andra lägenheter på Solbacka – utan att förankra det. Det är chockerande att man kan sköta en beslutsprocess på det sättet.

”Hur är det med transparensen och demokratin, egentligen, i Oskarshamns kommun?”

ANHÖRIG

– Jag ringde och pratade med de ansvariga på kommunen – och då sa de att det bara var ett förslag och att inget beslut hade fattats än. Men sedan tog man ett beslut utan att tillfråga oss anhöriga. Vi vill inte att våra föräldrar ska flytta.

– Min mamma har inte bott så länge i den här lägenheten – och nu tvingas hon snart flytta igen. Efter vad jag har hört ska de genomföra flytten i mitten av januari. Hur är det med transparensen och demokratin, egentligen, i Oskarshamns kommun?

Personen som Oskarshamns-Nytt pratar med misstänker att kommunen har anammat följande strategi:

– Det är lättare att be om förlåtelse än att be om tillåtelse. Kommunen visste på förhand att ingen skulle säga ja till den här flytten. Varför ska man flytta på personer som har hunnit bo in sig i sina lägenheter?

”Inte bra”

– Det är dessutom inte bra att flytta på dementa personer för ofta. Tryggheten är viktig för dem. Och har kommunen glömt att vi har en brinnande pandemi? Min mamma fick inte ens en tid hos tandläkaren – på grund av den pågående smittspridningen. Men det går tydligen bra att genomföra en stor flytt.

”Det är alltid gamla och barn som får stå för notan när en kommun ska spara pengar”

ANHÖRIG

– Jag har även hört att de nya lägenheterna, som min mamma med flera ska flytta in i, är mindre, dyrare och dåligt planerade. Nej, det här känns väldigt konstigt. Är det ens juridiskt tillåtet att göra så här? Det ska jag ta reda på. Hur kan man göra så här mot gamla människor? Det är alltid gamla och barn som får stå för notan när en kommun ska spara pengar.

Personen som vår tidning pratar med tycker att kommunen istället kunde flytta personerna på Zafiren till de nya lägenheterna som står tomma på Solbacka.

”Inte acceptabelt”

– Det är ju det logiska. Jag fattar inte logiken i kommunens beslut. Och, återigen, i demokratiska länder har man möten med de anhöriga innan man tar ett sådant betydelsefullt beslut. Men kommunen har väl inga vettiga argument för sitt agerande – därför kände de sig tvungna sopa det hela under mattan och göra alltihop i smyg.

– Det här är inte acceptabelt. Zafiren har, till råga på allt, haft bekräftade coronafall. Nej, det här känns inte bra. Jag vet att många tycker som jag.

Oskarshamns-Nytt kommer att kontakta kommunen för en kommentar under måndagen.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS