Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Antalet allvarliga komplikationer vid ingrepp med magsäcksballonger ökar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

HÄLSA

Läkemedelsverket misstänker att det trots ökningen också finns en underrapportering för komplikationerna. Dessutom finns det skäl att tro att det finns stora brister i informationen till patienter inför och efter ingreppet.

Riskerna med magsäcksballonger är inte begränsade till ett enskilt fabrikat utan gäller för hela produktområdet. I andra länder har det inträffat dödsfall hos patienter som fått magsäcksballong insatt och i Sverige har flera allvarliga tillbud skett där akut sjukhusvård behövts.

– Vi har fått signaler om att det finns mottagningar som gör de här ingreppen vid första läkarbesöket utan att informera patienten om de risker och komplikationer som ett ingrepp kan medföra. Det är allvarligt, om komplikationer tillstöter kan det krävas akut vård. En vårdgivare är alltid skyldig att upplysa patienter om riskerna med magsäcksballonger och vilka förberedelser som krävs inför ingreppet. Vi uppmanar nu alla som har drabbats av komplikationer att rapportera in det till Läkemedelsverket, säger Helena Henriksson, gruppchef på Läkemedelsverket.

Korrekt information

Ett sätt att minska risken för skada är att se till att patienten får tillgång till korrekt information, inklusive information om risker, för att kunna fatta rätt beslut. För att prova magsäcksballong mot övervikt krävs bland annat att patienten går ner i vikt genom en kombination av diet och motion, med stöd av dietist eller ett viktminskningsprogram.

Ingrepp med magsäcksballonger (intragastrisk ballong) ska bidra till viktminskning genom att magsäcken fylls med vätska eller luft i syfte att öka mättnadskänsla och delvis hindra matintag. Ballongen får sitta i magsäcken maximalt 6–12 månader beroende på fabrikat.

Tänk på det här när du överväger magsäcksballong för viktminskning:

  1. Ta reda på vem som utför ingreppet. Det ska alltid vara en läkare med endoskopikunskap/erfarenhet.
  2. Du ska ha försökt gå ner i vikt med ändrad kost och motion i 6 månader innan magsäcksballongen sätts in.
  3. Du som patient ska under hela behandlingen följas upp kontinuerligt.
  4. Du som patient ska övervakas under behandlingsperioden för att upptäcka eventuella komplikationer (sårbildning, blödning eller perforering som ett resultat av ökad syraproduktion i magen).
  5. I början av behandlingen kan du som patient vara illamående och kräkas i flera dagar.

FAKTA / MAGSÄCKSBALLONGER

Magsäcksballonger (intragastrisk ballong) är en medicinteknisk produkt som började användas i Sverige på 1990-talet, men efter stora problem med biverkningar upphörde användningen. Produktutveckling med nya material har gjorts och sedan 2017 används magsäcksballonger i Sverige igen. De flesta magsäcksballonger har indikation att sitta i 6 månader men det finns tillverkare som har en ballong som kan sitta i 12 månader. Produkten ska bidra till viktminskning genom att ballongen i magsäcken fylls med vätska eller luft i syfte att öka patientens mättnadskänsla.

Före ingreppet ska en läkare alltid bedöma lämpligheten och att det inte finns några individuella förutsättningar som hindrar behandlingen. Patienten ska också få noggrann information om förfarandet och eventuella risker. Ballongen sätts in sedan vid ett senare tillfälle av läkare via endoskop (gastroskopi).

Under behandlingstiden som är 6 till maximalt 12 månader rekommenderas patienten äta läkemedel av typen Losec (protonpumpshämmare, PPI) för att minska risken för magsår. Efter 6 månader tas ballongen bort via endoskopi och för att uppnådd viktnedgång ska behållas måste individen fortsätta med ändrade kost- och motionsvanor.

Behandling med magsäcksballonger riktar sig till personer med BMI (body mass index) 27 – 40 kg/m², (jämför hälsosam vikt BMI som är 20 – 25 kg/m2) Vid BMI 27 är de medicinska riskerna med övervikt mindre än vid ett BMI 40 vilket måste sättas i relation till ingreppets risker.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS