Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

App ska hjälpa funktionshindrade att anmäla hinder i vardagen: ”Det ska vara lätt att påverka”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Höga kanter och trösklar, tröga dörrar, dålig skyltning, avsaknad av ledstång, dåliga varningsmarkeringar och nivåskillnader. Det är bara några exempel på vad funktionshindrade kan råka ut för i sin vardag när de besöker publika lokaler och offentliga miljöer såsom bibliotek, café, i trafiken och mycket mer. För att få bort hindren i vardagen så har DHR lanserat en ny app.

På Internationella funktionshinderdagen den 3 december lanserade DHR en ny app för att enkelt kunna anmäla hinder. Initiativet ska bidra till att varje individ ska kunna dra sitt strå till tillgänglighetsstacken.

En kant eller en trög dörr. Såna saker blir stora hinder men kallas för enkelt avhjälpta, ifall det är på publika lokaler eller allmänna platser. Enligt lag är kommunen tillsynsmyndighet och ska uppmana fastighetsägare att bygga bort ett sådant hinder – men få kommuner gör det utan en anmälan. Vem som helst kan anmäla ett enkelt avhjälpt hinder, även en person som inte själv bor i kommunen.

”För oss med nedsatt rörelseförmåga är vardagen ofta full av hinder som skulle vara enkla att ta bort. Men hur anmäler jag, och till vem? För att underlätta har nu DHR tagit fram appen Bort med hindret”, säger Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare på DHR.

Ska vara lätt att påverka

Appen hjälper dig att hitta rätt kommun, och inbyggt i appen finns rätt mottagare inom varje kommun. Så att vi som drabbas av hindren också kan hjälpa till att få bort dem. Lätt som en plätt!

”Jag får ganska ofta frågor från medlemmar som undrar vad de själva kan göra för att förbättra tillgängligheten på sikt”, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo och fortsätter:

”Den här appen är till just för att det ska vara lätt att påverka den kommun som har ansvaret för att avskaffa ett hinder”

Hur funkar appen?

”Det är bara att gå in på bortmedhindret.se och klicka på ”Anmäl hinder”. Därefter följer du instruktionerna och kan även bifoga ett foto. Ha appen med dig i vardagen. Så hjälps vi åt att avskaffa hindren”, avslutar Åsa Strahlemo.

Foto: DHR

+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS