Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Arbetsförmedlingen: ”Rekordstort antal lediga jobb”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik så har antalet nyanmälda lediga jobb ökat med rekordsiffror. Det är stor efterfrågan på på företagstjänster men även från branscher som drabbades hårt under pandemin. Hotell, restaurang och handel samt vården söker fler anställda.

Nyanmälda lediga jobb till Arbetsförmedlingen var i februari 198 000. Det är nästan 90 000 fler än i februari 2020, före pandemin bröt ut. I slutet av februari var 364 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är närmare 13 000 personer färre än samma månad för två år sedan. Arbetslösheten ligger nu på 7,2 procent vilket kan jämföras med 7,4 i februari 2020.

Rekordmånga jobb

Samtidigt är antalet nyanmälda lediga jobb rekordstort. Efterfrågan är allra störst inom företagstjänster men också inom branscher som drabbats hårt av pandemin, såsom hotell och restaurang och handeln. Även inom vården är efterfrågan fortsatt stor.

– Arbetsmarknaden har återhämtat sig snabbt och är fortsatt stark efter restriktionerna släppte. Även om det finns en viss säsongseffekt i siffrorna ser vi att efterfågan inte verkar klinga av, säger Anders Ljungberg, tf. analyschef på Arbetsförmedlingen.

Utbildning krävs för många

Däremot har tudelningen på arbetsmarknaden ökat de senaste två åren. I februari 2022 var antalet som varit arbetslösa i 12 månader eller mer närmare 177 000, vilket är 23 000 fler jämfört med för två år sedan trots att arbetsgivarna upplever en stor brist på personal.

– Långtidsarbetslösheten ställer krav på Arbetsförmedlingen men även på de fristående aktörerna, kommunerna och arbetsgivarna. Många av dem som står längst ifrån arbetsmarknaden saknar gymnasieutbildning och därmed krävs satsningar på reguljär utbildning. Arbetsgivarna kan också behöva se över sina krav och erbjuda utbildningsinsatser på jobbet i högre utsträckning, säger Anders Ljungberg.

Foto: Arbetsförmedlingen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS