Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

BEDRÄGERIER: Föräldrar har lurats på över 37 miljoner

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Att en bedragare lurar föräldrar genom att skicka ett sms och ber om pengar genom att utge sig för att vara föräldrarnas barn är vanligt. Under årets första sju månader har föräldrar lurats på över 37 miljoner kronor enligt Sveriges Radio Ekot.

Bedragare skickar sms och utger sig att vara en förälders barn för att lura till sig pengar. Under perioden januari till juli 2023 har närmare 5 000 föräldrar anmält bedrägeriförsök eller bedrägeri. I cirka 1 500 fall har någon lyckats lura dem på pengar på det här sättet. Mörkertalet kan dock vara stort då alla bedrägeriförsök troligen inte anmäls.

Internationell brottslighet

Enligt Ekots intervju med Stefan Lundberg på polisens nationella bedrägericentrum så rör det sig ofta om gränsöverskridande och internationell brottslighet. Pengarna swishas till svenska bankkonton och skickas sedan vidare till bankkonton i andra länder. Personer som står som mottagare på svenska bankkonton kan lagföras för penningtvätt men bedragarna är svårare att komma åt.

”Bedragarna finns normalt sett inte i Sverige. De finns ofta i ett annat EU-land”

Stefan Lundberg, polisens nationella bedrägericentrum till Sveriges Radio Ekot

FAKTA / SMISHING

Smishing, sms phising – kombination av orden SMS och falska e-postmeddelanden, innebär att en bedragare försöker få tillgång till personlig-, finansiell- eller säkerhetsinformation via sms. Bedragarna är uppfinningsrika och anpassar sig efter aktuella händelser. Det är till exempel vanligt med falska sms om paketleveranser som fastnat i tullen eller skickats till ett utlämningsställe långt från där du bor, barn har bytt telefonnummer och behöver låna pengar osv.

Vad kan du göra?

  • Klicka inte. Klicka inte på länkar, bilagor eller bilder som du får i oönskade sms utan att först verifiera vem som är avsändaren.
  • Stressa inte. Ta dig tid att göra lämpliga kontroller innan du svarar en okänd avsändare eller swishar pengar till ett okänt nummer.
  • Skicka inte. Skicka aldrig PIN-koder, lösenord, kortuppgifter, bank-ID-uppgifter etc. via sms.
  • Kontakta banken. Om du misstänker att du svarat på ett sms och uppgett dina bankuppgifter, kontakta din bank omedelbart.

Källa: Sveriges Radio Ekot, Polisen och Internetstiftelsen

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS