Oskarshamns-Nytt ON-logo
Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

”Beklagligt att se hur SD ständigt vill slå mot de medborgare som har det svårast i samhället”

ANNONS

LÄNET

”Vid fredagens sammanträde med regionfullmäktige så debatterades frågan om avgiften för tolk vid kontakt med sjukvården. Debatten gick stundtals hög där Sverigedemokraterna tydligt intog hållningen att regionen ska ta ut en avgift vid behov av tolk i samband med besök i sjukvården”, skriver Centerpartiet i länet i ett pressmeddelande.

– För Centerpartiets del är det självklart att rätten till tolk ska finnas kvar inom vården och att det inte är storleken på plånbok som ska avgöra om du ska förstå vad din läkare säger. Det är också anmärkningsvärt att både Moderaterna och Kristdemokraterna duckade i debatten, hur ser dessa bägge partier på människors rätt till en trygg och patientsäker vård, säger Karin Helmersson (C), som är gruppledare för Centerpartiet i regionfullmäktige.

Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C). Foto: Peter A Rosén

Under debatten var flera av Centerpartiets ledamöter aktiva i debatten.

– SD pratar bara om att patienten har en skyldighet att förstå vårdpersonalen. Men de nämner inte att en tolk också är en trygghet för mig som läkare, att jag förstår vad patienten säger men framför allt att jag kan känna mig trygg i att patienten har förstått de medicinska råd som jag ger. Vad händer om jag som läkare anser att en tolk behövs för att jag ska kunna bedriva en patientsäker vård men patienten inte anser sig ha råd att betala?

Det sa Joachim Starck (Västervik) i debatten.

Han jobbar som läkare på Västerviks sjukhus.

”Lika rätt och värde?”

– Det är beklagligt att se hur SD ständigt vill slå mot de medborgare som har det svårast i samhället. Var finns alla människors lika rätt och värde i den här debatten?

Det sa Mahmoud Al Mokdad (Högsby), bilden, i debatten.

Mahmoud Al Mokdad. Foto: Centerpartiet

Emmy Ahlstedt, regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård valde att lyfta barnperspektivet i debatten.

– Barn ska aldrig behöva tolka i sina anhörigas kontakter med samhället! Studier har visat att det får stora negativa konsekvenser, inte minst för barnet som tolkar. För receptionisten, sjuksköterskan eller tandläkaren är en det en sällan-händelse, medans det för barnet blir vardag. Barnet riskerar att känna sig ansvarig för sin anhöriga och att känna sig oroliga för att tolka fel. Detta kan vi inte sätta på spel genom att införa en extra avgift. För barnets bästa, sa Emmy Ahlstedt i debatten.

Emmy Ahlstedt (C) på en pressträff på gården Nymålen, utanför Oskarshamn
Emmy Ahlstedt (C). Foto: Peter A Rosén

”Rätten till en god och patientsäker vård som ges utifrån behov är något som Centerpartiet i Kalmar län aldrig kommer att dagtinga med. I vårt samhälle så kommer aldrig en politik som gör skillnad på människor och som går ut på att ”straffa” medborgare i vårt län vara acceptabel”, skriver Centerpartiet.

Här är yttrandet från tjänstepersonerna i Region Kalmar län på det aktuella medborgarförslaget (regionfullmäktige beslutade i enlighet med yttrandet):

Grafik: Oskarshamns kommun

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS