Bekräftad coronasmitta på Vallhallaskolan i Oskarshamn

Bekräftad coronasmitta på Vallhallaskolan i Oskarshamn

2020-08-25 0 av Peter A Rosén







OSKARSHAMN

Coronasmittan har tagit sig in på Vallhallaskolan i Oskarshamn.

Oskarshamns-Nytt har, tack vare en läsare som vill vara anonym, kunnat läsa brevet som kommunen har skickats ut till vårdnadshavarna.

I brevet skriver den tillförordnade förvaltningschefen Peter Backhof och rektorn Marie Finnman att det finns ett bekräftat coronafall ”hos en individ vid Vallhallaskolan”.

”Beskedet kom under tisdagseftermiddagen, 25 augusti.”

Peter Backhof rådgjorde under eftermiddagen med länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin – och nu följer skolan råden som man har fått därifrån.

”Under tisdagskvällen informeras all personal vid skolan och alla vårdnadshavare med barn vid skolan. Informationen delges även bildningsnämndens ordförande”, skriver kommunen i brevet till vårdnadshavarna.

Fick symtom igår

”Den smittade individen kände symtom under måndagsmorgonen, 24 augusti, och sjukanmälde sig då. Det betyder att individen inte har varit på skolan under de närmaste dygnen innan symtomen uppkom. Någon smittspårning på skolan behöver därför inte göras, säger Lisa Labbé Sandelin”, skriver kommunen i brevet.

Kommunen uppmanar vårdnadshavarna att vara uppmärksamma på följande:

  1. ”Var mycket noga med att följa råden: prata med ditt barn om vikten av att tvätta händerna, nys i armvecket. Håll ditt barn hemma vid minsta förkylningssymtom och ytterligare två dagar efter tillfrisknandet.
  2. Om ditt barn insjuknar under skoltid kommer personalen direkt att kontakta dig som vårdnadshavare, så du kan komma och hämta ditt barn. Frånvaro anmäler du enligt ordinarie rutin.
  3. Har du som vårdnadshavare symtom, var noga med att låta annan känd vuxen hämta och lämna ditt barn vid skolan. Håll personalen informerad om annan vuxen ska hämta barnet.”

Vad händer nu?

”Friska elever och pedagoger är fortsatt välkomna till skolan. På onsdag, 26/8, samlar rektorerna sina medarbetare och informerar vidare om händelsen. Rektorer och pedagoger kommer vara uppmärksamma på elevers behov av att prata om händelsen. Krisledningen på bildningsförvaltningen delges löpande och smittskyddsläkare i Region Kalmar följer utvecklingen vid skolan”, skriver kommunen i brevet till vårdnadshavarna.

”Ta ansvar”

Oskarshamns-Nytt kontaktar bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) på tisdagskvällen. Han säger så här:

”Vi behöver alla ta ansvar för att följa de rekommendationer som ges av myndigheter och av smittskyddsläkaren. Det gäller alltid oavsett om var vi befinner oss.”
”Vid kommunstyrelsens sammanträde tidigare idag lämnades information om vilka åtgärder som har vidtagits för att följa rekommendationerna som myndigheterna ger och för att inte bidra till att smittan sprids. Dessa åtgärder behöver vi nu hålla i och fortsätta att påminna alla som vistas i våra verksamheter om. Åtgärderna kan också skilja sig åt mellan olika skolor utifrån vilka förutsättningar som finns. 
Sedan vi fick information om situationen med att en person har smittats så har verksamheten haft en dialog med smittskyddsläkaren och vi kommer utifrån det hålla i de åtgärder vi har vidtagit tidigare och noga lyssna på om det kommer ytterligare råd framöver.”

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se