Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

”Sverige kan bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer, och Kalmar län först i Sverige”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Sverige kan bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer genom vaccination, och Kalmar län först i Sverige. Region Kalmar län kan bli först att nå målet om 70 procent vaccinationsgrad. För att utrota livmoderhalscancer behöver nämligen 70 procent av kvinnor födda 1994–1999 ta vaccinet. Nu återstår endast 1 059 kvinnor i Region Kalmar län”, skriver majoritetspartierna i Region Kalmar län – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – i ett pressmeddelande.

”Region Kalmar län samarbetar nu med Cancerfonden, företag och andra organisationer för att nå målet om att utrota livmoderhalscancer. På länets familjecentraler som finns i varje kommun kan HPV-vaccinet tas”, skriver de tre partierna.

”Så nära”

– Vi är nu så nära att uppnå målet att utrota livmoderhalscancer. Vi kan spara så oerhört mycket onödigt lidande. Fler kvinnor i målgruppen behöver ta sig till närmaste familjecentral i vårt län, för sin egen och för alla kvinnors skull. Vi i Region Kalmar län kan bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

– En studie som kom ut nyligen visar att många redan tror sig vara vaccinerade. Många kan även ha tagit den äldre versionen av vaccinet som gavs innan 2019, men den täcker inte lika många virusvarianter. Då behöver ens skydd uppdateras, vi får inte lämna någon i sticket, säger Emmy Ahlsted (C) regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

”Ett minne blott”

– HPV-vaccinet – tillsammans med cellprovtagning för att upptäcka cancer – är nyckeln för att utrota livmoderhalscancer. Sverige kan lyckas bli först i världen redan 2027. Varannan till var tredje dag dör en kvinna i Sverige i livmoderhalscancer. Det ska bli ett minne blott, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Genrebild: Freepik

+1
3
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS