SVERIGE
Att en person i rullstol inte når att tanka sin bil på grund av hur macken är utformad kan vara ett fall av diskriminering. Stockholms tingsrätt dömde i torsdags bensinjätten Circle K till skadestånd. Om domen vinner laga kraft innebär det indirekt att Circle K och andra kedjor måste göra sina obemannade stationer tillgängliga, för annars riskerar de också att stämmas.
Med stöd av DHR, Disability Rights Defenders Sweden och Talerättsfondens jurister har Hans Filipsson stämt Circle K. Stockholms Tingsrätt dömde i torsdags bensinstationsbolaget Circle K att utbetala skadestånd till Hans Filipsson då bolaget efter en ombyggnation av bensinstation Ingo på Fyrisparksvägen i Uppsala underlåtit att se till att stationen var tillgänglig.
– Jag kunde inte nå betalautomaten och det anser vi är diskriminering, säger Hans Filipsson.
Tingsrätten går alltså på Hans Filipssons linje.
En byggnad ska vara tillgänglig
I målet var det ostridigt att bensinstationen på Fyrisparksvägen genomgick en större ombyggnad under 2016 och att det var en ny lösning som installerades. Enligt plan- och bygglagen ska en byggnad vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga efter en ombyggnad.
Tingsrätten har konstaterat att bensinstationen inte varit tillgänglig vid Hans Filipssons besök och att han därför missgynnats. Av det följer enligt tingsrätten att det aktuella kravet på tillgänglighet och användbarhet inte kan anses ha uppfyllts vid ombyggnaden .
Viktigt steg för alla med funktionsnedsättning
Tingsrätten anser därmed att Hans Filipsson har utsatts för diskriminering på grund av bristande tillgänglighet.
Ombuden i målet, Stellan Gärde och Eugenia Rudenberg, anser att detta är ett viktigt steg i skyddet för alla med en funktionsnedsättning i Sverige.
– Avgörandet får stor betydelse för alla bolag som utför tjänster som vänder sig till allmänheten säger Stellan Gärde.
– Om domen vinner laga kraft vore det förstås ett enormt lyft, säger Hans Filipsson, som även är vice ordförande i Disability Rights Defenders.
– Det innebär indirekt att Circle K och andra kedjor måste göra sina obemannade stationer tillgängliga, för annars riskerar de också att stämmas. Det vore också en dom som kan ge riktning för andra, liknande samhällssituationer med betalautomater. Det är helt i linje med hur en diskrimineringslag ska fungera. Det innebär också ett tydligt ställningstagande från samhället att otillgänglighet inte är acceptabelt. Jag valde att stämma för att det svenska samhället behöver förändras, säger Hans Filipsson.
– För oss är det tydligt att efterföljandet inte ökat i samma takt som medvetenheten, säger DHR:s ordförande Åsa Strahlemo.
Circle K döms att betala 10 000 kr till Hans Filipsson och de har till den 3 november på sig att överklaga domen.
Foto: Freepik
Redaktör & annonsering