Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Besim Matoshi i IF Metall förstamajtalade i Oskarshamn: ”Vi vill se högre pensioner”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

IF Metalls valledare på central nivå, Besim Matoshi som bor i Vaggeryd, var en av förstamajtalarna i Folkets Park i Oskarshamn på söndagen.

Han berättade att det kändes hedrande att bli inbjuden till Oskarshamn.

– Oskarshamn är en speciell stad för oss fackliga. Här har vi Scania och industrins viktigaste punkter – med hamnen och utvecklingen som den här stan har och har haft, sa han.

– Det är också en speciell dag av andra anledningar. Det är min bröllopsdag, sa Besim Matoshi med ett leende.

Besim Matoshi, IF Metall. Foto: Peter A Rosén

Åhörarna applåderade naturligtvis.

”Den 11 september i år är det val i Sverige. Det är ett viktigt val för välfärden – och det är ett viktigt val för industrin och demokratin”

BESIM MATOSHI, IF METALL

– Den 11 september i år är det val i Sverige. Det är val till kommuner, regioner och riksdag. Det är ett viktigt val. Det är ett viktigt val för välfärden – och det är ett viktigt val för industrin och demokratin.

”Vi behöver trygghet”

– Det är orostider i Europa. Vi behöver trygghet, säkerhet och rättvisa. Vi behöver höja blicken och arbeta för en ljusare framtid för alla. Det är viktigt att vi slår vakt om det svenska välfärdssystemet. Men också om demokratin som vi emellanåt tar för given. Den är inte så självklar ute i vår omvärld. Det märker vi inte minst nu.

Besim Matoshis tal handlade mest om industrin, förstås.

– Industrin har haft en central roll i det svenska välfärdsbygget. IF Metall, deras medlemmar och de som arbetar inom industrin och exportindustrin, är viktiga för att Kommunal och deras medlemmar ska kunna fortsätta med sitt arbete inom välfärden.

– Vill vi fortsätta att utvecklas som nation, så är det också viktigt att vi utvecklar svensk industri. Ungefär två tredjedelar av den svenska exporten exporteras inom EU. Man kan också säga så här:

– Det som produceras mellan januari och april i år är det som produceras för den inhemska marknaden. Skulle vi bara ha en inhemsk marknad, så skulle vi industriarbetare ha varit arbetslösa efter april månad. Och det är inget system som vi vill ha. Därför är det otroligt viktigt för oss att vi fortsätter med vårt samarbete inom EU och kämpar för de demokratiska värdena som finns där ute – och som vi varje dag måste fortsätta att kämpa för om vi ska kunna ha en välfärdsstat i Sverige, och andra länder, även fortsättningsvis.

”Vi behöver öppenhet, frihandel och en politik som förstår oss arbetare”

Åhörarna applåderade.

– Men om vi ska fortsätta att göra detta, så behövs det någonting. Vi behöver öppenhet, frihandel och en politik som förstår oss arbetare – både inom industrin och inom den offentliga sektorn. Det är också viktigt att politiken lyssnar på oss arbetare innan beslut tas i kommuner, regioner och riksdag.

Ställer krav

– IF Metall är en fackförening som ställer politiska krav. Vi vet att vi kan påverka. IF Metall vill se en regering som lyssnar på oss. Vi har erfarenheter inom industrin och som arbetare. Och det är viktigt att de syns på den politiska arenan. Vi presenterar krav, ingen önskelista. Vi som fackförening vill se förändringar i politiken. Vi vill se högre pensioner.

”Har ni hört talas om begreppet fattigpensionär?”

– Har ni hört talas om begreppet fattigpensionär?

”Ja”, svarade åhörarna.

”Måste göras om”

– Det är ett begrepp som inte borde existera – varken i Sverige eller någon annanstans. Pensionssystemet måste göras om. Arbetsgivarna måste bidra mer till pensionssystemet. Vi i IF Metall kräver att större delar av arbetsgivaravgiften också går till det som den är avsedd för – till pensioner.

– När man är 65 år, eller när man behöver gå i pension, så ska man ha en ersättning värd namnet. En ersättning som man faktiskt kan leva ett gott liv på.

Åhörarna applåderade.

”Pensionen är inte en gåva”

– Men för att få en bra pension, så krävs det också åtgärder under den tid som vi faktiskt arbetar. Pensionen är inte en gåva – det är någonting vi tjänar in efter ett långt och slitsamt arbetsliv.

– Och när man är sjuk ska ersättningarna vara på en sådan nivå att det inte påverkar pensionen. När du blir arbetslös ska A-kassan fånga upp dig, så att du inte förlorar när du väl blir pensionär. Det som händer i vardagen är också det som påverkar pengapåsen som man får när man går i pension. Därför kräver vi att ersättningarna i trygghetssystemen inte ska påverka vår pension negativt.

– Råkar du illa ut på din arbetsplats, så ska du få den rehabilitering som krävs för att återgå till arbetet och kunna vara en bidragande kraft i den välfärdsstat som vi faktiskt vill ha.

Åhörarna applåderade.

Moment 22

– Vi ser också att många hamnar i ett moment 22. De är för sjuka för att kunna jobba – men för friska för att kunna få sjukpenning. Så ska det inte se ut i Sverige. Därför kräver IF Metall en mänskligare sjukförsäkring, där läkarintyget får en större vikt. Det ska inte sitta en byråkrat någon annanstans och bedöma att jag är för frisk – det är den sjukskrivande läkarna som ska avgöra om jag är för sjuk för att ta det där jobbet, eller om jag faktiskt är tillräckligt frisk för att kunna arbeta.

– Vi ska också se till att rehabiliteringskedjan som finns inte ska skicka ut människor till fattigdom och elände. Den ska stärka upp människorna och rehabilitera tillbaka dem till arbetet.

”Man ska inte bestraffas när eländiga sjukdomar drabbar en”

– Man ska inte bestraffas när eländiga sjukdomar drabbar en.

IF Metall kräver också en rättvis klimatomställning, underströk Besim Matoshi.

– En rättvis klimatomställning är det som sker just nu i Sverige. Vi ser en revolution av nyetablering inom industrin. För några decennier sedan hade vi en avfolkning i norra Sverige – i dag bygger man fastigheter i en takt som aldrig förr. Man etablerar industrier på ett sätt som vi inte har sett i Sverige på flera decennier.

– Vi ser också hur omvärlden påverkar oss. Putin driver upp priserna. Vi inom IF Metall kräver att vi ska ha elförsörjning i hela Sverige. Men också priser som gör det möjligt att bo i Sverige.

Åhörarna applåderade.

– Vi är en nation som har fantastiska naturtillgångar. Men för att göra de investeringar som behövs krävs det politiska beslut. Därför vill vi se över de tillståndsprövningar som finns i dag när vi ska etablera nya gruvor och tillstånd för att också etablera ny industri.

”Ska gå snabbt”

– Det ska gå snabbt, oavsett vilken plats det handlar om i Sverige. Och med snabbt menar inte vi att vi inte ska ta ansvar för lagarna. Men personerna som tar besluten måste förstå att den etableringen som kan ske här i Oskarshamn inte bara är viktig för en ägare – den är också viktig för samhällsutvecklingen och för alla våra medborgare.

”Alla bor inte i Stockholm, Göteborg eller Malmö”

Åhörarna applåderade.

– Vi kräver också rättvisa när det kommer till pendlingsmöjligheter. Alla bor inte i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Eller någonstans där kollektivtrafiken faktiskt finns. Vi vet att man ibland behöver två bilar för att klara vardagen, ta sig till jobbet och vara den samhällsmedborgare som vi förväntar oss.

– Vi måste bygga ut kollektivtrafiken till platser där den inte finns. Och vi måste vårda och ta hand om den befintliga kollektivtrafiken. Vi måste också se till att de som faktiskt måste ta bilen till och från jobbet har råd att göra det. Man kan inte säga att alla ska åka kollektivt. Sverige är ett stort och avlångt land, där vi har olika förutsättningar.

”Det räcker inte”

– Då måste vi också se till att reseavdraget stärks och blir bättre. Nu vet vi att den nuvarande regeringen faktiskt har genomfört åtgärder – men det räcker inte. Vi vill mer. Vi måste göra mer. Ska vi kunna vara en förutsättning för utvecklingen, så kräver vi också att möjligheterna ges.

IF Metall har även krav inom arbetsmiljösektorn.

– Förra året miste 44 personer livet. De gick upp, åkte till arbetet – men kom aldrig hem igen.

”Vi ska ha en trygg arbetsmiljö”

– Den svenska arbetsmarknaden ska vara trygg – vi ska ha en trygg arbetsmiljö. Vi kräver nolltolerans när det kommer till dödsolyckor och arbetsrelaterade skador och sjukdomar. Kamrater – vi har i dag en opposition som hotar våra regionala skyddsombud och skyddsombuden på arbetsplatserna. De säger att de inte spelar någon roll – och att de inte ska finnas där.

– Ack, vad fel de har. Och de kommer förmodligen alltid att ha fel – för det handlar om synsättet på oss som arbetare och om vilket land man vill ha, sa Besim Matoshi, bland annat.

Åhörarna applåderade.

– Demokratin och kampen för människovärdet får vi aldrig ta för givet, betonade han.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS