Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Besked: OAIK får ekonomisk hjälp av kommunen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Här kommer ett tydligt besked:

Oskarshamns AIK kommer att få ekonomisk hjälp av kommunen.

Samtliga partier deltog i ett krismöte i Oskarshamn på söndagen. Och de är överens om att kraftfulla åtgärder måste vidtas för att rädda de lokala företagen och föreningarna.

Det innebär bland annat att krisklubben Oskarshamns AIK kommer att få hjälp.

– Ja, vi måste hjälpa AIK. De har en hall som är viktig för många – och de har ett representationslag i herrarnas division 1. Klubben är beroende av sponsring – och många av sponsorerna är mindre företag som inte längre kan sponsra AIK, på grund av coronakrisen, säger en av politikerna till Oskarshamns-Nytt.

Det finns inga färdiga förslag än. Tjänstemännen i stadshuset kommer att få i uppdrag att arbeta fram lämpliga lösningar inom varje område.

– Men samtliga partier är överens om att vi måste agera för att hjälpa både företag och föreningar. Kommunens attraktivitet bygger på att vi har en levande centrumhandel i Oskarshamn och att vi har många livskraftiga småföretag i kommunen. Det är jätteviktigt att vi stöttar dem nu.

– Jag är jätteorolig över småföretagens situation. De får inte den hjälpen som de stora företagen får. Och när småföretag drabbas, så slår det även mot underleverantörer. Det är en dominoeffekt.

Under söndagens krismöte tittade de olika fullmäktigepartierna väldigt brett på vad kommunen skulle kunna göra framöver.

Använder förmögenheten

Kommunen kommer förmodligen att använda sin förmögenhetsreserv på något sätt. Där fanns det cirka 1,1 miljarder kronor nyligen.

– Men summan har sjunkit med ungefär 150 miljoner kronor, på grund av börsraset under coronakrisen. Så i dag har vi en miljard kronor i förmögenhet, i runda slängar. Sedan får vi se hur vi gör i praktiken. Om vi säljer aktier till ett dåligt pris – eller om vi lånar av banken.

– Det viktigaste är att vi går in och hjälper företagen och föreningarna. Vi måste få ut pengar till näringslivet. Vi kan exempelvis tidigarelägga inplanerade investeringar. Det handlar framför allt om att stödja handeln, hotellen och besöksnäringen.

Totalbeloppet kommer att bli ganska högt.

– Men vi måste göra det här.

När det gäller restaurangbranschen, så diskuterade politikerna ett förslag som har sjösatts på andra ställen i Sverige. Det går ut på att man delar ut lunchkuponger till dem som studerar på gymnasienivå och uppåt – så att de kan gå ut och äta på en lokal restaurang varje dag.

– Där kan man göra på olika sätt. Vi får se var vi landar. Inget blir klart i morgon. Det kommer att ta ett litet tag. Det gäller att titta på olika krav och regler först.

Hur ska ni få övriga medborgare i kommunen att gynna de lokala restaurangerna?

– Ett förslag som diskuterades, var att man via Handeln i Oskarshamn skulle kunna gå in och boosta systemet genom att sponsra ett värdecheckshäfte. Folk skulle, exempelvis, kunna köpa ett häfte, till ett värde av tusen kronor, för 500 kronor. Vi tror att ganska många skulle vilja tjäna en femhundring. Det skulle leda till ett jättelyft för de lokala restaurangerna.

Men inget är klart än, som sagt var.

– Vi har diskuterat alla möjliga åtgärder – vi får se var vi landar. När det gäller föreningarna, så skulle man exempelvis kunna slopa kravet på årsmöten och genomföra bidragsutbetalningarna ändå. Det skulle underlätta för föreningarna i dessa tider.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Oskarshamns AIK, som har ett representationslag i herrettan, kommer att få hjälp av kommunen. FOTO: PIERRE STJERNFELDT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS