ANNONS

Bild på isbanan på Arena Oskarshamn
Arena Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

BESKEDET: Kommunen spolar inte upp någon is på Arena Oskarshamn under den kommande vintern

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Du som har sett fram emot allmänhetens åkning på Arena Oskarshamn under den kommande vintersäsongen blir besviken nu.

Kommunen kommer inte att spola upp någon is på idrottsparkens konstgräsmatta.

Det berättar bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) och fritidschefen Daniel Stenberg på en pressträff i stadshuset på måndagseftermiddagen.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att hitta tider för allmänhetens åkning i ishallen under jullovet och sportlovet, men i vilken omfattning kan vi inte säga idag. Ishallen är i stort sett fullbokad och vi vill inte att allmänhetens åkning ska ske på bekostnad av barn- och ungdomsidrott, säger Daniel Stenberg.

Be-Ge Hockey Center, Oskarshamns ishall
Ishallen i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Ett enigt bildningsnämndsarbetsutskott tog beslutet i dag.

– Den största delen handlar om att vi har ett gemensamt ansvar – både i kommunen och i hela Sverige – om att hålla igen på elförbrukningen. Vi måste också klara av kommande utmaningar – och vi sneglar på statens femprocentsuppdrag till myndigheterna. När vi tittar på det i kommunen, så ser vi att det är få saker som vi som kommun kan göra som ger så mycket i effekt som det här med uppspoling av is eller inte, säger Anton Sejnehed.

“Påverkas kraftigt”

– När vi tittar på vår förbrukning, så ser vi att vår budget påverkas kraftigt av energipriserna.

Anton Sejnehed berättar att slopandet av is leder till ett minskat underskott på cirka 1,3 miljoner kronor.

– Men vi vet inte – vi kan ju inte sia om hur höga elpriserna kommer att vara framöver. Vi vet inte exakt hur mycket vi kommer att förbruka – det är kopplat till temperatur, vind och väder, säger han.

– I vår grundbudget ligger bandybanan på mellan 700 000 och 800 000 kronor. Sedan blir det mer eller mindre, beroende på vädret. Vi har ett ganska förmånligt elpris som kommun, med en stor del som är bundet – och en liten del rörligt. De förutsättningarna försämras när vi kommer till årsskiftet. Då blir den rörliga delen större – och en mindre del kommer att vara bunden, säger Daniel Stenberg.

Daniel Stenberg, fritidschef i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Under en normal vinter kan kostnaden för bandybanan landa någonstans kring 1,3 miljoner kronor, konstaterar han.

– Det rör sig om närmare 800 000 kilowattimmar, säger Daniel Stenberg.

– Vi har haft ett resonemang om att vi skulle kunna spola upp is under en kortare tidsperiod. Bara under jullovet, exempelvis. Men då hamnar vi i ett läge där isen ska självsmälta också – alternativt får vi använda planvärme och värma planen för att det ska smälta. Risken är att vi hamnar i ett läge där man inte kan använda planen över huvud taget under ett antal månader – om vi väljer att inte köra vidare. Då blir det bara någon sörja på planen, säger Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed (S) är ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

– Någonstans måste man ta ett beslut. Det är en planeringsfråga rent organisatoriskt också. Normalt sett tinar vi isen i början av mars – och när vi kommer till början av mars är det 10–15 grader periodvis, och då smälter det. Vi brukar säga att vi har en spelbar plan inom loppet av tre veckor. Stänger vi av ett aggregat i början av januari, samtidigt som vi har en vanlig vinter, så kommer planen att stå som en issörja under hela januari och februari – och då kan den inte användas över huvud taget – varken som is- eller konstgräsplan, säger Daniel Stenberg.

Daniel Stenberg. Foto: Peter A Rosén

“Vi vet att det här är en jättepopulär mötesplats för barn och unga under vintern”

ANTON SEJNEHED (S), ORDFÖRANDE I BILDNINGSNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

Anton Sejnehed är ytterst medveten om att beslutet påverkar barn och ungdomar på ett negativt sätt.

– Vi vet att det här är en jättepopulär mötesplats för barn och unga under vintern. Alltifrån att man är där och åker efter skoltid till att man är där och åker tillsammans med familjen under helgerna. Men när vi har gjort våra avvägningar, så har vi landat in i att vi inte kan försvara en sådan kostnad när vi befinner oss i en sådan här situation, säger han.

Anton Sejnehed och Daniel Stenberg. Foto: Peter A Rosén

“Möjliggör för fotboll”

– Men med det sagt, så möjliggör vi för fotboll. Och det är många som sysslar med det. Vi vill dock vara tydliga med att vi inte kan garantera att man kan spela fotboll där som man brukar göra i vanliga fall. Vi ser inte att vi kommer att kunna erbjuda en is- och snöfri konstgräsplan med hjälp av planvärme, säger Anton Sejnehed.

– Däremot kommer vi att snöröja och salta planen, säger Daniel Stenberg.

Oskarshamns AIK:s cupspel befinner sig dock inte i farozonen på något sätt.

– Då kommer arenan att vara spelbar, betonar han.

Konstgräsplanen på Arena Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Fritidskontoret kommer också att göra följande:

  • Stänga bastur på dam- och herravdelning simhall (relax öppet som vanligt och vedeldade bastun öppnar som planerat under vintermånaderna).
  • Begränsa öppettider på solstranden i simhallen.
  • Begränsa öppettider i rutschbanorna i simhallen.
  • Ta fram rutiner för vilka belysningssteg som används i ishall/idrottspark.
  • Sänka lufttemperatur i ishallen (ej matchdagar SHL).
  • Släckt LED-skärm idrottspark (ej vid matcher).
  • Bastur i sporthallar och motionsgård stängs.
  • Vi har gjort några mindre åtgärder som att se över tidsstyrning av belysning och ventilation.

Även på tekniska kontoret är arbetet igång med att se över hur el ska kunna sparas.

– Vi kommer se över om och hur det skulle fungera att släcka delar av gatubelysningen, men det är inte så enkelt som det låter beroende på hur det är kopplat. Där är det också väldigt viktigt att väga in trygghet och säkerhet innan vi börjar släcka ner, säger tekniska chefen Richard Bergquist.

“Redan 2022 ser Oskarshamns kommun en rejäl ökning av elkostnaderna mot 2021. Kommunen prissäkrar en stor del av sin elförbrukning varje år. Prognosen för elpriset 2023 är mer än en fördubbling av elpriset jämfört med 2022. I pengar motsvarar det en kostnad för 2022 på 17 miljoner kronor och prognosen visar på en elkostnad på 36 miljoner kronor för hela kommunen under 2023”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

“Helt nödvändigt”

“I Oskarshamns kommun är det verksamheterna som tar beslut om energibesparingar som väntas spara upp till 100 000 kronor. Från 100 000 kronor och uppåt tas beslut i respektive nämnd.”

“Sedan tidigare har alla nämnder fått i uppdrag att fatta beslut om åtgärder som sparar el. Alla verksamheter i Oskarshamns kommun uppmanas att vara sparsamma i sin energiförbrukning. En sammanställning över möjliga energieffektiviseringar ska också tas fram. På nationell nivå har alla statliga myndigheter fått i uppdrag att minska energiförbrukningen med fem procent.”

– Det gäller inte oss som kommunal organisation men är ett mål som vi borde matcha. Det innebär att vi behöver spara en miljon kilowattimmar över året. Det är helt nödvändigt att se över vår förbrukning nu och göra justeringar så fort som möjligt. Vi behöver alla hjälpas åt för att spara el, säger kommundirektör Henrik Andersson.

Henrik Andersson, kommundirektör i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Först ut att ta beslut om elsparande åtgärder var alltså bildningsnämndens arbetsutskott som på måndagen gav beskedet att isbanan på idrottsparken vid Arena Oskarshamn inte kommer spolas i vinter. Det är en av de absolut största enskilda åtgärderna som kommunen kan vidta för att spara el.

– Våra verksamheter, och föreningar som har egna lokaler, drabbas extra hårt av detta. Bara för arenan, som är en högförbrukande anläggning, handlar det om flera miljoner kronor i extra kostnader om vi inte gör något, säger Daniel Stenberg.

Daniel Stenberg. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS