Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

BESKEDET: Nu sjunker matpriserna

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Matpriserna sjönk i mars, visar SCB:s konsumentprisindex (KPI). För första gången sedan sommaren 2021 var de dessutom lägre än motsvarande månad ett år tidigare.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i mars jämfört med februari i år.

– Priserna på alkoholfria drycker steg med 0,4 procent medan priserna på livsmedel sjönk med 0,8 procent i mars jämfört med februari. Priserna på livsmedel har inte gått ned så mycket mellan två månader sedan april förra året, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Priserna på livsmedel brukar annars ofta gå upp i mars jämfört med februari.

– Det som främst drev prisnedgången på livsmedel i mars jämfört med februari i år var frukt och grönt.

Trendbrott i årstakten

Under december 2021–mars 2023 steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker 16 månader i följd. Totalt med över 25 procent. Därefter har priserna gått upp vissa månader och ner andra. Sett till årstakten, alltså prisutvecklingen räknat ett år bakåt, har dock priserna fortsatt att stiga, om än allt långsammare.

Fram till nu.

– Jämfört med mars 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjunkit med 0,7 procent. Räknat enbart på livsmedel rör det sig om en minskning med 1,0 procent. Det är första gången priserna på livsmedel sjunker sett till årstakt sedan juli 2021, säger Caroline Neander.

Grönsakspriserna sjunker

Sett till produktgrupper sticker främst olika grönsaker ut vad gäller prisnedgångar.

– Gurkor var 32 procent billigare än i mars 2023. Tomater 24 procent och purjolök 22 procent. Totalt var grönsaker 6,7 procent billigare än för ett år sedan, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Foto: Coop

+1
3
+1
0
+1
1
+1
3
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS