Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Protesterna hjälpte: Restaurang Drotten på Solbacka i Oskarshamn återöppnas på helgerna

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

”Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att återöppna restaurang Drotten på Solbacka för besökare under helger under 2023”, skriver S och M i ett pressmeddelande på tisdagen.

”Kommuner i Sverige har pressad ekonomi med anledning av den höga inflationen, ökade driftskostnader och minskade statsbidrag. Den ekonomiska situationen innebär att alla verksamheter behöver vidta åtgärder för en budget i balans”, skriver majoritetspartierna.

”Tekniska kontoret har för 2023 ett underskott och därför vidtogs flera åtgärder, stängningen av restaurangen Drotten på Solbacka var en sådan åtgärd. En stängning av Drotten på helger beräknades ge en besparing om cirka 100 000 kronor under 2023 och 250 000 kronor under 2024.”

Fler besökare

”Inför beslut presenterades besöksstatistik för restaurangen under helgerna. Under hösten har nya besökssiffror presenterats som visar att besöksantalet har ökat från 15–20 personer till 37 personer i snitt. Det höjda besöksantalet gör att det finns andra förutsättningar att driva restaurangen på helgerna.”

”I november beslutar kommunfullmäktige om taxor och avgifter för 2024. I samband med detta kommer en justering av måltidstaxan att ske. De stigande livsmedelskostnaderna och råvarukostnaderna påverkar måltidspriset.”

”Under kommunstyrelsen kommer vi därför att uppdra till tekniska kontoret att vidta åtgärder för att återöppna restaurang Drotten under helger”, skriver S och M.

AnnLis Hellsten, som är kassör och studieorganisatör i PRO Oskarshamn, är en av ett flertal demonstranter utanför stadshuset i Oskarshamn på tisdagsförmiddagen.

– Vi jobbar för att de gamla ska ha det bra i alla lägen. Jag blev så snopen när jag såg den här neddragningen på Solbackarestaurangen. Det hade jag inte förväntat mig. Många anhöriga bor på andra ställen och för dem är det omöjligt att komma till Solbacka på vardagarna. De kommer på helgerna och tar med sig de gamla till restaurangen, där de äter mat och har en trevlig stund tillsammans. Det är en jätteviktig samvaro, säger hon.

AnnLis Hellsten, PRO i Oskarshamn
AnnLis Hellsten, PRO i Oskarshamn, tycker förstås att det är bra att majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, valde att backa i Solbackafrågan. Foto: Peter A Rosén
Demonstration
AnnLis Hellsten tillsammans med flera andra demonstranter utanför stadshuset i Oskarshamn på tisdagsförmiddagen. Foto: Peter A Rosén
Gunilla Strömberg demonstrerar
Det var Gunilla Strömberg och Anders Christersson som anordnade demonstrationen utanför stadshuset. Foto: Peter A Rosén
Anders Christersson, Gunilla Strömberg och AnnLis Hellsten
Anders Christersson, Gunilla Strömberg och AnnLis Hellsten. Foto: Peter A Rosén
Demonstranters uppmaning till politikerna i Oskarshamns kommun
Demonstranternas uppmaning till de styrande politikerna i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén
Mathias Karlsson, Kustlandspartiet, i samspråk med demonstranter utanför stadshuset i Oskarshamn.
Mathias Karlsson, Kustlandspartiet, pratar med demonstranterna utanför stadshuset. Han berättar bland annat att hans parti och Centerpartiet var de enda partierna som röstade nej till besparingen när den klubbades igenom i våras. Foto: Peter A Rosén
Margareta Lundgren, Oskarshamn
”Besparingen på Solbackarestaurangen var för jävlig”, säger Margareta Lundgren.
Uppmaning till politiker: "Riv upp beslutet nu"
Majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, lyssnade på demonstranternas uppmaning. Foto: Peter A Rosén
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS