Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

BESKEDET: Så många lampor släcks på villagator och matargator i Oskarshamns kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Förbered dig på att var tredje gatlampa, på ett ungefär, kommer att släckas ned på villagatorna i Oskarshamns kommun framöver.

På matargatorna fimpas varannan lampa.

Det berättar tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) på en pressträff på tisdagseftermiddagen.

– Men vi kommer inte att släcka ned belysningen där vi har LED-lampor i dag.

Yvonne Bergvall (S), ordförande i tekniska nämnden, står och pratar utanför Vallhallaskolan i Oskarshamn
Yvonne Bergvall (S) är ordförande i tekniska nämnden i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Hon konstaterar dessutom att Oskarshamns centrum, inklusive stadsparken, lämnas helt orört – kommunen kommer heller inte att släcka några lampor vid övergångsställen, på gång- och cykelvägar och i korsningar.

“Upptäcker vi att det blir för mörkt på något ställe, och att det exempelvis äventyrar trafiksäkerheten, så tänder vi igen”

YVONNE BERGVALL (S), ORDFÖRANDE I TEKNISKA NÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Det går inte att veta exakt hur det här kommer att slå. Upptäcker vi att det blir för mörkt på något ställe, och att det exempelvis äventyrar trafiksäkerheten, så tänder vi igen. Det här är således inte statiskt – det finns utrymme för förändringar även i fortsättningen, säger Yvonne Bergvall.

Gatuchefen Arne Erlandsson berättar att tekniska kontoret kommer att genomföra en riskanalys med start på måndag, när det gäller nedsläckningen, tillsammans med polisen samt säkerhets- och ungdomsenheten.

Släcker i december

– Under december kommer vi att börja se nedsläckta gatlysen. Tanken är också att vi ska prova någon gata här och där, för att se vilken effekt vi får. Det är jättesvårt att sitta bakom ett skrivbord och göra en bedömning. Därför är det jätteviktigt att åka ut och se hur det blir, säger han.

– Sedan kommer det inte att bli millimeterrättvist. ”Varför släcker ni utanför mitt hus?”, kommer någon att fråga. ”Varför släcker ni inte utanför mitt hus?”, kommer någon annan att fråga. Det här är en jättekomplex fråga – men vi siktar på att släcka omkring 1 500 belysningspunkter.

– Och vi kommer att märka upp de aktuella stolparna med röda klistermärken, där vi informerar om att lampan är släckt, säger Arne Erlandsson, som är beredd på att man ändå kommer att få många felanmälningar från kommuninvånare.

Så mycket sparar kommunen

Nedsläckningen leder till en besparing på ungefär 1,3 miljoner kronor på helåret under 2023, enligt de preliminära beräkningarna (elpriset kan förstås ändra på den summan).

Tekniska nämnden, som nu har klubbat igenom besparingen, följer upp det hela noggrant på nästa sammanträde den 19 december.

– Då har vi säkert fått in en del synpunkter från allmänheten också, konstaterar Yvonne Bergvall, som berättar att tekniska nämnden även har tagit ett beslut om investeringsbudgeten för 2024–2027.

Klarare ljus

– Vi äskar om fem miljoner kronor per år till LED-belysning. De är lite dyrare i inköp, men LED-belysningen är ungefär 50 procent billigare när det kommer till förbrukningskostnaden. Vi har investerat mycket på att det inte ska vara mörkt i stadsparken – och där har vi LED-belysning. Nu vill vi fortsätta med investeringarna, om vi får tag i armaturer. Det är förstås fler än vi som är ute efter dem, säger Yvonne Bergvall.

Man kan dessutom ha en LED-lampa med ett svagare wattal än man hade på den traditionella belysningen, i och med att LED-lampans ljus är klarare och upplevs som starkare, konstaterar Arne Erlandsson.

Tekniska nämnden har 400 000 kronor över i budgeten. Pengarna används till inköp av LED-lampor.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS