Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Beslut: A-traktorer ska få en högre åldersgräns – ”ett dråpslag mot våra ungdomars frihet”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Under onsdagen beslutade EU-parlamentet att A-traktorer ska få en högre åldersgräns. I beslutet ingår också att A-traktor i framtiden kommer kräva B1-körkort. Beslutet har mötts av hård kritik från svenska parlamentariker, en kritik som regionrådet och Europaparlamentskandidaten Carl-Wiktor Svensson (KD) instämmer i”, skriver Kristdemokraterna i länet i ett pressmeddelande.

– Det är ett dråpslag mot våra ungdomars frihet. Framför allt för dem som bor på landsbygden. Inte nog med att de höjer åldersgränsen, man gör det också mycket krångligare med krav på både ett teori- och körprov. Jag tycker inte att EU borde peta i de här frågorna alls, säger Carl-Wiktor Svensson.

”Efter dagens omröstning i parlamentet kommer slutförhandlingar nu inledas med EU:s ministerråd om uppdatering av EU:s körkortsregler – där de nya a-traktorsreglerna alltså ingår”, skriver KD.

– Jag tycker att man kan kräva att samtliga svenska Europaparlamentariker gör vad de kan för att A-traktorerna ska utgå från de förhandlingarna. Över lag behöver EU sluta lägga sig i detaljer som medlemsländerna bäst kan själva och istället fokusera på de fyra friheterna samt på att bekämpa internationell brottslighet, säger Carl-Wiktor Svensson.

Carl-Wiktor Svensson (KD)
Carl-Wiktor Svensson (KD). Foto: Kristdemokraterna

Dagens Nyheter rapporterar om att de svenska ledamöternas motstånd inte räckte – EU-parlamentet vill inte låta 15-åringar köra A-traktor.

”I framtiden väntar i stället med största sannolikhet 16-årsgräns, tuffare körkortsprov och tillstånd att köra i högst 45 kilometer i timmen”, skriver Dagens Nyheter.

Nu inleds slutförhandlingar med EU:s ministerråd om uppdateringar av EU:s körkortsregler, där A-traktorreglerna ingår.

Foto: Peter A Rosén (överst)

+1
25
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
2
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS