Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

BESLUT: Kikeboskolan i Oskarshamn ska rivas

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

”Framtiden för Kikeboskolan är oviss, nyligen tackade en tredje intressent nej till att bygga om skolan till bostäder. Inom kort sätts ett staket runt skolan i väntan på en slutlig lösning”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande.

– Skolan är en olämplig, farlig och en förbjuden plats att vistas på. Därför spärrar vi nu av den, säger stadsarkitekten Erik Hjertqvist.

”Inom loppet av ett par år har tre företag visat intresse för att köpa och bygga om skolan, men sedan backat ur av olika anledningar. Det var i början av förra veckan som det tredje företaget tackade nej till att köpa skolan och nu är alla vägar prövade för bevarandet av byggnaden, anser kommunstyrelsen som nu beslutat om rivning”, skriver kommunen.

”Kommunens mål är att få till nya bostäder på tomten.”

– Det känns såklart tråkigt att landa i rivning, men förstörelsen har varit stor senaste åren och nu har vi kommit till vägs ände med att försöka rädda skolan. Målet är att tomten ska bebyggas och då tror vi att det är mer framkomligt att låta någon starta om från noll. Det är ett attraktivt läge för nya bostäder men ambitionen att bevara skolans utseende och den dåliga tajmingen i ekonomin har gjort det onödigt svårt att komma framåt, säger Erik Hjertqvist.

”Skolan har sedan verksamheten upphörde 2012 varit föremål för stor vandalisering, som bara har eskalerat de senaste åren. Under framförallt helgerna är skolan ett tillhåll och förstörelsen har gjort skolan till en farlig plats genom bland annat glassplitter och trasig inredning”, skriver kommunen.

”Mycket kostsamt”

”En rivningsprocess startar med en ansökan om rivningslov, sedan behöver en firma upphandlas att göra själva jobbet, och mellan detta görs också en undersökning om eventuella farliga byggnadsmaterial. En sådan process beräknas ta ett drygt halvår.”

”Förhoppningen är att sedan kunna erbjuda en attraktiv och byggbar tomt, och att få till fler bostäder i centrala Oskarshamn. Vem som skulle kunna bygga där och vad för slags boende får i så fall framtiden utvisa”, skriver kommunen.

– Att försöka bygga om skolan till bostäder har visat sig vara ett mycket kostsamt projekt för en exploatör. Men vi är övertygade om att området i sig fortfarande är mycket attraktivt för framtida bostäder. Kommunen kommer nu arbeta för att hitta en exploatör till platsen som vill utveckla Oskarshamns bostadsutbud med nya, spännande och hållbara bostadslösningar. Vad det kan bli för bostäder vet vi inte än, men det ligger en flexibel detaljplan i botten som ger goda förutsättningar för en bra utveckling på platsen, säger Erik Hjertqvist.

”Planen är nu att byggstaketet ska sättas upp så fort som möjligt. Staketet kommer att ringa in skolan, medan skolgården fortsatt är fri för passage. Det var en enig kommunstyrelse som beslutade om rivning under tisdagens sammanträde”, skriver kommunen.

Kikeboskolan i Oskarshamn
Kikeboskolan i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén
+1
20
+1
0
+1
0
+1
5
+1
1
+1
2
+1
28

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS