Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Andreas Erlandsson (S) efter beslutet om slutförvaret: ”Jag ska nog fira det på något vis”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

På torsdagen sa regeringen ja till att bygga slutförvaret för kärnbränsle i Forsmark.

Miljöministern Annika Strandhäll (S) gick ut med nyheten på en pressträff.

Ärendet avgörs slutgiltigt av olika domstolar och myndigheter.

”Historiskt beslut”

– Det är ett historiskt beslut som ger SKB möjlighet att slutförvara det kärnavfall som vår generation har skapat. Det är ett mycket välkommet besked. Nu ser vi fram emot att genomföra Sveriges största miljöskyddsprojekt. För SKB innebär beslutet att vi ytterligare stärker vår position som världsledande på området. Slutförvaret skapar också långsiktiga lösningar för elproduktionen och blir därmed vårt bidrag till målet att kunna leva fossilfritt inom en generation, säger SKB:s vd Johan Dasht till TT.

Foto: SKB/Lasse Modin

Beskedet togs emot med lättnad och glädje i Oskarshamns kommun.

– Vi har jobbat hårt och fått vänta länge, så det känns bra att den socialdemokratiska regeringen genom statsminister Magdalena Andersson och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll drivit på i denna viktiga fråga och tagit ansvar och tar beslut, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

”Annika Strandhäll lyfte under presskonferensen att det inte går att skjuta beslutet och låta kommande generationer ta ansvaret för det avfall som skapats av nuvarande generationer.

I Oskarshamns kommun, i mellanlagret Clab, väntar närmare 7 500 ton använt kärnbränsle på en slutlig lagring. Clab hade länge en maxkapacitet för lagring på 8 000 ton vilket genom ett nytt tillstånd utökades till 11 000 ton i höstas – för att undvika att ett fullt mellanlager skulle tvinga fram nedstängningar av kärnkraftverk.

Svensk kärnbränslehantering (SKB), som driver anläggningen, har länge arbetat för en lösning på lång sikt i ett säkert förvar. Även i Oskarshamns kommun har frågan varit en följetong”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

”Vår kommun har tagit ett stort nationellt ansvar under lång tid”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Vår kommun har tagit ett stort nationellt ansvar under lång tid. Det är 44 år sedan vår kommun godkände mellanlagret med förbehållet att det absolut inte fick betraktas som något slutförvar. Jag välkomnar att vi nu har en miljöminister som har tagit sin del av ansvaret så att regeringen har kunnat fatta det beslut vi har väntat på, säger Andreas Erlandsson.

”En dag att minnas”

”Svensk Kärnbränslehantering lämnade in sin ansökan om att få bygga ett slutförvar i Forsmark, Östhammars kommun 2011. Regeringen skickade sedan frågan på remiss. 2018, godkände Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ärendet.

Östhammars kommun tog sitt vetobeslut i frågan hösten 2020, det sista beslut som krävdes i processen förutom regeringens”, skriver kommunen.

”Dagens besked betyder mycket för vår kommun”

ANDREAS ERLANDSSON

– Dagens besked betyder mycket för vår kommun. Nu kan processen och den stegvisa prövningen gå vidare och vi kan planera för anläggningarna som ska byggas och som kommer skapa många arbetstillfällen i vår kommun. Det här kommer leda till nya investeringar och ta oss närmare vår vision om att kommunens invånarantal ska öka, säger Andreas Erlandsson.

Vad händer nu i Oskarshamns kommun?

– Det här är en dag att minnas och fira, för Oskarshamns kommun och för hela Sverige. Det känns positivt och roligt att efter fyrtio års arbete och slit med frågan ha nått denna avgörande milstolpe, säger Andreas Erlandsson.

Hur påverkar detta utbetalningen av mervärdespengarna?

– Ja, mervärdesavtalet är utformat som så att vi går in i period två när regeringen har fattat sitt beslut. Så nu är vi inne i period två.

– Men det är viktigt att påpeka att vi inte får några pengar på kontot – det handlar om värden på sammanlagt en och en halv till två miljarder kronor som ska skapas i Oskarshamns kommun och Östhammars kommun. Det högre beloppet ska eftersträvas. Insatserna fördelas över två perioder. I Östhammars kommun skapas 25 procent av mervärdena – och i Oskarshamns kommun skapas 75 procent av mervärdena, säger Andreas Erlandsson.

– 20 procent av mervärdesramen skulle utfalla under period ett – och 80 procent under period två. Där tror jag dock att man har varit och nallat lite under period ett. Under period ett har värden om drygt 500 miljoner kronor redan skapats och fastställts av styrgruppen.

Då skulle man kunna använda en mervärdesdel till den nya hockey- och evenemangsarenan i Oskarshamn?

– Ja, jag utesluter inte det. Det är inte Oskarshamns kommun som själva tar beslut om mervärdena. Vattenfall, SKB och Uniper, SKB:s ägare, och kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun ingår i styrgruppen. Det ska skapas värden som ger långsiktighet och skapar attraktivitet på platserna, så att man kan kompetensförsörja anläggningarna.

– Det handlar om hur man skapar mervärden. Det kan exempelvis röra sig om att underlätta för fler företagsetableringar, säger Andreas Erlandsson.

– När det gäller mervärdesavtalet så behöver vi, tillsammans med SKB, gå ut och presentera hur ett beslut växer fram och vilka utredningar som krävs innan man tar ett beslut i en styrgrupp. Jag kan inte säga att ”nu behöver vi x antal kronor till en grej i Oskarshamn”. Ett underlag måste plockas fram först. Och vi behöver en ny arena oavsett mervärdesavtal eller inte. Och det är lika viktigt med en god infrastruktur, bostadsområden, nya etableringar och så vidare. Det är också mervärden som gör att platsen blir attraktivare.

Hur ska du fira regeringens beslut?

– Jag ska nog fira det på något vis – men jag har inte kommit fram till vad jag ska göra än, säger Andreas Erlandsson till ON vid 17:45-tiden.

– Dagen har varit rätt så körig, skulle jag vilja säga.

”Det är en milstolpe”

ANDREAS ERLANDSSON

Men ni fick ett förhandsbesked från regeringshåll, förstås?

– Jag fick det av Annika Strandhälls statssekreterare, som jag hade ett möte med på förmiddagen. Regeringsbeslutet togs på morgonen.

Hur kändes det när du fick information om regeringsbeslutet?

– Det var mycket glädje. Det är en fråga som vi har slitit med under så många år. Det är en milstolpe – både för Oskarshamns kommun och för Sverige som helhet. Det är en nationell fråga. Det påverkar hela landet – och det säkrar framför allt den framtida elförsörjningen.

Hur många nya jobb skapas i Oskarshamns kommun?

– Detta kommer först att gå vidare i en juridisk process med mark- och miljödomstolen. Och jag skulle bli mycket förvånad om inte besluten överklagas kors och tvärs av miljöorganisationerna. Så några nya jobb kommer inte att skapas från dag ett. Men det är klart att varje industrijobb genererar tre–fyra andra jobb vid sidan om. Det kommer således att leda till en hel del jobb under byggnationen av inkapslingsanläggningen – jobb kommer också att skapas när kapselfabriken byggs. Man räknar med att det krävs 6 000 kapslar, säger Andreas Erlandsson.

”Dagens besked i slutförvarsfrågan är ett senkommet men välkommet beslut”

JOHANNA WYCKMAN (L), REGIONRÅD FRÅN OSKARSHAMN

– Dagens besked i slutförvarsfrågan är ett senkommet men välkommet beslut. Vi i Liberalerna har länge drivit på för att få regeringen att fatta beslut om ett ja till en slutförvaring av använt kärnbränsle. Det är synd att Socialdemokraterna uppenbarligen lät Miljöpartiet ha veto i en sådan viktig fråga under tiden de satt i regeringen, säger Johanna Wyckman (L), regionråd från Oskarshamn, till ON.

Johanna Wyckman (L). Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS