Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Beslut: Skyddsjakt på skadegörande lodjur

ANNONS

LÄNET

”Länsstyrelsen i Kalmar län har den 19 september 2023 beslutat om skyddsjakt på ett skadegörande lodjur i Västerviks kommun. Jakten kommer att bedrivas av jägare utsedda av Länsstyrelsen och beslutet gäller till och med den 31 oktober 2023”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Mellan den 11 juni 2023 och 17 september 2023 har tre angrepp av lodjur skett på en fårbesättning norr om Edsbruk i Kalmar län. Ytterligare ett angrepp har skett sju kilometer längre norrut i Östergötlands län den 14 juni 2023. Vid varje angrepp har ett lamm dödats. Angreppen har skett innanför tvåtrådiga elstängsel, samt innanför fårnät kombinerat med en eltråd i ovankant.”

”Skadeförebyggande akutåtgärder har utförts, delvis genom förflyttningar av djur, installning samt uppsättning av lapptyg. Alla angrepp har besiktigats av Länsstyrelsen och konstaterats vara gjorda av lodjur. Ersättning för dessa viltskador har utbetalats eller kommer att utbetalas till berörda tamdjursägare i de fall de ansökt om ersättning”, skriver länsstyrelsen.

– Utifrån att angreppen har skett inom ett avgränsat område under en begränsad tidsperiod, bedömer vi att det troligtvis rör sig om samma individ och att skyddsjakt är det enda alternativet, säger enhetschef Fredrik Ustrup.

”Länsstyrelsen bedömer att fastställda riktlinjer för skyddsjakt på lodjur är uppfyllda och att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt. Att tillåta skyddsjakt på ett skadegörande lodjur påverkar inte lodjursstammens bevarandestatus i Kalmar län eller Sverige”, skriver länsstyrelsen.

Foto: Länsstyrelsen

+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
4

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS