Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Marko Raiskio lämnar Sverigedemokraterna: ”Kommer att köra stenhårt på egen hand”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Marko Raiskio går ur Sverigedemokraterna men sitter kvar i fullmäktige i Oskarshamns kommun som partipolitiskt obunden ledamot.

Han lämnar uppdragen i kommunstyrelsen, bildningsnämnden och Kretslopp Sydost.

I ett brev till kommunen begärde han att få bli entledigad från nämnda uppdrag från och med skärtorsdagen.

Det var i måndags som han begärde utträde ur partiet, berättar han i en intervju med ON.

”Partiet vill inte ta upp mina frågor”

Marko Raiskio

Varför lämnar du SD?

– Partiet vill inte ta upp mina frågor. De tycker att de är för snäva och att de inte passar in i partiboken. Men jag skiter i partiprogrammet – vad är bäst för invånarna i Oskarshamns kommun? Det är den viktigaste frågan för mig. Och vad är bäst för oss företagare? Får vi existera eller ska vi bomma igen? Vi måste jobba med skatte- och bygglovsfrågorna. Allt detta måste bli lättare. Jag har även skrivit en motion om att vi ska ha ett näringslivshus i Oskarshamn. Min tanke är att vi ska samla näringslivet i ena änden och en turistbyrå i den andra änden. När näringslivsfolket kommer, så ska de inte behöva åka upp till stadshuset och säga att ”jag ska träffa den här tjänstemannen”. Utan då åker de i stället till näringslivshuset och där ska allt näringslivsfolk sitta och ge svar direkt på olika frågor.

”Helt tyst”

– De frågor som SD inte vill köra med mig, de kommer jag att köra stenhårt med på egen hand via fullmäktige, framför allt när det gäller näringslivsfrågorna. Jag kommer att skriva både motioner och interpellationer, säger Marko Raiskio.

Fullmäktigeförsamlingen har därmed tre ”politiska vildar”. Vi har tidigare berättat att Jan Johansson och Anders Svensson gått ur SD och båda fortsätter som partipolitiskt obundna ledamöter.

– Ingen annan pratar om näringslivsfrågorna. Det är helt tyst. Alla pratar om äldrevården, parkeringsavgifterna och om hur vi ska spara pengar. Men ingen lyfter fram näringslivsfrågorna. Har vi inget välfungerande näringsliv, så har vi ingen välfärd. Näringslivsfrågorna är prioritet nummer ett för mig, säger Marko Raiskio under vårt samtal i Ernemar i Oskarshamn.

Marko Raiskio på väg mot nya mål.

Kommer du att ingå i ”Jannes gäng” – eller har ni en ny partibildning på gång?

– Nej, i dagsläget har jag inte tiden som krävs för att starta ett nytt parti – jag har fullt upp med annat.

Var vill du ha näringslivets hus?

– Det vill jag ha i ”fulhuset” i hamnområdet (på Skeppsbron). Så att de som kommer från Gotland kan gå in dit och få svar direkt på turistbyrån.

Marko Raiskio har även funderat på hur kommunen skulle kunna lösa personalbristproblematiken inom äldreomsorgen.

”Blev ett himla liv”

– Jag har, som jag har berättat tidigare, en idé om att vi skulle kunna lösa det med hjälp av Attefallshus. Men den frågan ville inte SD ta i. Det fick jag köra separat, sa de. ”Men varför ska jag då vara med i ett parti?”, sa jag. Ny karriär – Oskarshamnsmodellen, nykarriar.se, ville de inte heller driva – utan det fick jag köra separat. De ville inte ens stå bakom det här med linbanan. Det blev ett himla liv. Men jag kör vidare på egen hand med mina förslag, sedan får vi se vad invånarna tycker.

Marko Raiskio tycker framför allt att kommunen prioriterar fel saker på ekonomifronten.

– De går in och petar i mitten – men man ska städa trappan uppifrån och ner.

Du menar att man ska börja med städningen i stadshuset?

– Ja. Det sitter för många där som bläddrar, tycker och tänker och har sig. Vi kan inte hålla på med att spara på skolor och äldreomsorgen. Det finns mycket annat att spara på. Man skjuter in pengar i ett problem utan att lösa själva problemet och ledarskapet. Tänk om man drev ett bolag på det sättet. Hur har de tänkt att de ska lösa själva problemet? Genom att skjuta till ännu mer pengar? Då skjuter man det bara framför sig. Lös problemet först, här och nu, och åtgärda ledarskapet. Sedan kan man tillföra pengar – precis som man gör inom näringslivet. Får vi ett problem så börjar vi ju inte med att ösa in pengar. Det skulle vi aldrig göra. Först löser vi problemet. Gör man tvärtom, så blir det katastrof.

”Ledarskapet är för dåligt”

– Jag tänker på problemen inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun. Kommunen tar inte tag i dem. Ledarskapet är för dåligt. Det handlar om dåliga chefer som inte tar tag i saken. Gör om, gör rätt, så blir det kvalitet av det.

”Farlig utveckling”

– ”Vi har inte tillräckligt med personal, vi får inte tag på tillräckligt många som kan svenska” och så vidare, säger de. Men vi har drygt 380 arbetslösa personer som kan svenska i kommunen. Varför inte ge dem ett erbjudande? Ett Attefallshus – ”här varsågod, här har du en bostad, du kan flytta hemifrån”. De betalar hyra och kommunen får betalt för huset. Kommunen skulle kunna hyra huset av tillverkaren. Ungdomarna får en bostad, ett ansvar och ett jobb inom äldreomsorgen. ”Det finns inte så många som vill jobba med det yrket”, säger många inom kommunen. Nej, men det finns många om man tittar på hela Sverige. Vi kan ta hit folk från hela Sverige, som kan jobba med detta i vår kommun. Jag tror att många skulle komma hit för att kunna få en bostad och ett arbete (här kan du läsa mer om Attefallshus).

Det är dags att börja tänka utanför den så kallade boxen, betonar Marko Raiskio.

– Det måste vi börja göra, med tanke på tiderna som vi lever i nu. Att bara gå efter sin partibok, det är en farlig utveckling.

Vilken är den största frågan på det lokala planet, som du ser det?

– Skattefrågan. Vi har för hög skatt i kommunen. Och det tar för lång tid när det gäller bygglovshandlingarna. Och det måste gå fortare fram när det exempelvis handlar om en detaljplansändring. I vissa fall ska man kunna bygga på prickad mark. Någon har ju ritat dit prickarna på marken någon gång. Och varför gjorde man det? Vi måste få bort stora delar av byråkratin.

”Jag skulle ha skänkt pengar till katthemmet och ridklubben”

Marko Raisko säger dessutom att han skulle ha skänkt bort hälften av arvodet om han hade vunnit oppositionsrådsomröstningen i fullmäktige i slutet av förra året.

– Jag skulle ha skänkt pengar till katthemmet och ridklubben. Jag hade bara behövt halva arvodet.

På det omtalade fullmäktigemötet gick den dåvarande sverigedemokraten Anders Svensson upp i talarstolen och nominerade Marko Raiskio till förtroendeuppdraget som oppositionsråd, trots att Leif Axelsson var valberedningens förslag.

I omröstningen fick Leif Axelsson tolv röster, Marko Raiskio fick sex och Fredrik Jonasson (V) landade på åtta.

”Passerat”

23 ledamöter röstade blankt/avstod.

– Sossarna ville ha Leif på grund av att de såg att jag och Lucas Lodge (M) skulle kunna hitta ett bra samarbete inför nästa val, 2026, och då skulle Socialdemokraterna få problem.

Kände du till att Anders skulle gå upp och nominera dig?

– Nej, men jag visste att något var på gång – och att någon skulle gå upp och nominera mig. Men alla trodde att Janne skulle gå upp – men de hade kommit överens om att Anders skulle gå upp. Allt det där är dock passerat för mig nu – vi måste se framåt nu, det är det viktigaste, säger Marko Raiskio.

Vad är problemet med Leif Axelsson, som du ser det?

– Fram till valet hade jag inget emot Leif. Men efter valet höggs det väldigt mycket mot mig. Först tänkte jag inte på vad det handlade om – men jag insåg sedan att jag var ett hinder för honom. Jag var för stark. Och jag är ju ganska tuff och väldigt på, och den situationen gillade han inte. Sedan varför Mattias (Bäckström Johansson) tyckte att Leif var en bättre kandidat, ja, det kan jag inte svara på. Jag kan tänka mig att det berodde på att Mattias inte visste var han hade mig. Då kändes det skönare att välja Leif.

– Men jag släppte allt det där ganska fort. Nu funderar jag inte alls på det som hände. Jag kollar aldrig i backspegeln. Det är bättre att gå framåt än att hålla på och älta saker. Det som har varit, det har varit, och det är inget som jag kan ändra på.

”Ingen kan tvinga mig att lämna min plats”

Marko Raiskio berättar vidare att han anser att Oskarshamns kommun ska gå ur Kretslopp Sydost.

– Jag kommer att föreslå det i en motion. Det är tre års uppsägningstid. Vi ska inte ha det här kaoset och de här kostnaderna. Vi ska i stället hitta en kostnadskalkyl tillsammans med Mönsterås kommun, tycker jag. Vi ska inte vara styrda av Kalmar. Jag har så många saker som jag vill göra, saker som jag inte har fått göra tillsammans med SD.

”Mitt beslut”

Marko Raiskio säger att han mycket väl skulle kunna sitta kvar i fullmäktige under den resterande delen av mandatperioden om han känner att det fungerar bra.

– Ingen kan tvinga mig att lämna min plats. Det är mitt beslut.

Bland hans förslag finns även en försäljning av allmännyttan, Byggebo.

– Jag säger inte att vi ska sälja skolor och sådant – jag säger att vi ska sälja bostäderna för att vi ska få in pengar i kassan. Bostäder kan vilken privat aktör som helst sköta.  

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS