Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Bildextra från Mönsterås kustväg, Pataholm och Timmernabben

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

PATAHOLM/TIMMERNABBEN

Oskarshamns-Nytt har kört längs med natursköna Mönsterås kustväg och varit och fotograferat i vackra Pataholm och härliga Timmernabben.

Det är oerhört vackert längs med kustvägen.
Oskarshamns-Nytts reporter har parkerat sin Saab 99, från 1982, strax intill Mönsterås kustväg. Här intas termoskaffe och smörgåsar.
Mönsterås kustväg.
Pataholm.
Pataholm.
Pataholm.
Pataholm.
Pataholm.
Pataholm.
Pataholm.
Pataholm.
Pataholm.
Pataholm.
Mönsterås kustväg.
Mönsterås kustväg.
Mönsterås kustväg.
Timmernabben.
Timmernabben.
Timmernabben.
Timmernabben.
Timmernabben.
Timmernabben.
Vi hittade en Genväg i Timmernabben…

Pata låg från början i närheten av Alsteråns mynning och var redan på medeltiden en viktig handelsplats, med utskeppning av tjära, beck och myrmalm från Smålands inland.

Efter att danskarna hade härjat i bygden på 1600-talet, flyttades handelsplatsen till Pata holme, där både sjöfarten och andra näringsgrenar utvecklades.

På 1800-talet, då näringsfrihet infördes i Sverige, hade Pataholm sin storhetstid.

”Påminner om en svensk småstad”

”Pataholms köping drog till sig många driftiga köpmän och skickliga hantverkare. Utskeppningen av trävaror var betydande och till Pataholm kom hästfororna med virke långt inifrån skogsbygderna i väster. Handel, varvsindustri och sjöfart blomstrade och köpmännen byggde nu de ståtliga hus, som än i dag kringgärdar det pittoreska torget som påminner om en svensk småstad från det förra sekelskiftet”, står det på informationstavlan i Pataholm.

Timmernabbens samhälle hade sin glansperiod under 1800-talet och under inledningen av 1900-talet, enligt en informationstavla vid hamnen.

Då var sjöfarten som livligast och varv och skeppsbyggeri blomstrade.

”I gamla fartygsregister syns det att i början av 1900-talet fanns det 17 segelfartyg med Timmernabben som hemmahamn, medan Kalmar hade 15. Flera av de stora segelfartygen gjorde årslånga resor till bland annat Sydamerika”, står det på informationstavlan.

Keramiktillverkning sedan 1865

”I dag är det enda spåret av sjöfartstiden Lotsholmen rakt ut härifrån med lotsstugan från 1884. Där håller segelklubben till i dag.”

”Fajansen” kallas än i dag den keramikfabrik som finns här. Det är den andra stora verksamheten som format Timmernabben. Keramiktillverkning har bedrivits på samma plats sedan 1865″, står det på informationstavlan.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS