Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Bolåneräntor når över 4 procent för första gången på över ett decennium

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Hushållens bolåneräntor fortsatte att stiga i mars. De nya avtalen nådde en snittränta på över 4 procent för första gången sedan december 2011, visar ny statistik från SCB.

Snitträntan på nya bolåneavtal var 4,02 procent i mars, jämfört med 1,58 procent samma månad i fjol.

Fler väljer rörligt

I november 2021 låg den rörliga snitträntan på 1,38 procent, den lägsta nivån som noterats sedan statistiken började produceras av SCB 2005. För ett år sedan lämnade bolåneräntorna dessa nivåer och har nu stigit stadigt de senaste månaderna.

– I vår statistik ser vi att fler hushåll väljer rörlig bindningstid i sina nya bolåneavtal. Andelen som har rörliga bolån på nya avtal har ökat från 34 procent för ett år sedan till 76 procent, säger Tove Åkerrén Ögren, nationalekonom på SCB.

Snitträntor på nya bolån med bindningstider på mellan 1 och 5 år var i mars 4,09 procent, jämfört med 1,84 procent i mars 2022.För rörliga bolån var snitträntan 3,98 procent i mars, en uppgång med 2,55 procentenheter jämfört med samma månad i fjol.

Tillväxttakten mattas av

Under våren har tillväxttakten för utlåningen till hushållen också mattats av.

– I mars hade de svenska hushållen lån på sammanlagt 4 953 miljarder kronor, om man räknar ihop alla de lån som ingår i SCB:s statistik. Det är en årlig tillväxttakt på 2,3 procent vilket blir den elfte månaden i rad med fallande tillväxttakt, säger Tove Åkerrén Ögren.

Ränta på konton

Snitträntan för nya insättningar på bankkonton var 1,28 procent i mars. Räntan på konton med bindningstid eller begränsat antal fria uttag uppgick till 2,09 procent och hamnade därmed över 2 procent för första gången sedan februari 2012.

Vit husfasad med fönster och tak

FAKTA / OM STATISTIKEN

Bostadslån är lån från monetära finansinstitut till hushåll som tagits med säkerhet i bostad (småhus, äganderätt eller bostadsrätt). I Sverige samlas inte uppgifter om ändamål på lån, de uppskattas utifrån lånens säkerhet. Det innebär till exempel att blancolån som tas för bostadsköp inte ingår i statistiken.

  • Småhus är villor, radhus och liknande bostäder som man själv äger.
  • Äganderätt innebär att man äger sin egen lägenhet i ett flerbostadshus och inte bara rätten att använda bostaden, som i bostadsrätt.
  • Bostadsrätt är en lägenhet eller småhus som ägs av en bostadsrättsförening i vilken bostadsinnehavaren är medlem.

Nya avtal avser avtal som ingåtts under den aktuella månaden. Syftet med att föra räntestatistik på nya låneavtal är att mäta prisbildningen på in- och utlåning under en specifik period.

Här ingår alla finansiella avtal där villkor som påverkar räntan på in- eller utlåning för första gången bestäms. Dessutom ingår omförhandlingar av existerande lån och flytt av lån. Förändringar i rörlig ränta (automatiska justeringar) betraktas inte som nya avtal.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS