Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Bostadsbolag vill höja hyran med över 17 procent: ”Extremt hög höjning”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Det kommunala bostadsbolaget Emmaboda Bostads AB vill ha en hyreshöjning på 17,1 procent i årets hyreshöjning. Hyresgästföreningen menar att man absolut inte kan acceptera en så hög höjning och nu har förhandlingarna kört fast.

Hyresförhandlingarna mellan det kommunala bostadsbolaget EBA i Emmaboda och Hyresgästföreningen har kört fast då parterna står för långt ifrån varandra för att kunna komma överens. EBA har för avsikt att ta ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK.

”Det är en extremt hög höjning som EBA yrkat på. 17,1 procent skulle som exempel innebära en höjning med 1 026 kronor i månaden för en hyresgäst som betalar 6 000 kronor i hyra i dag. Över 1 000 kronor mer i månaden skulle väldigt många hyresgäster inte klara av, de skulle helt enkelt inte kunna bo kvar i sina hem”, säger David Broo, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

David Broo tillägger att man har haft en öppen dialog och ett bra samtalsklimat under förhandlingarna, även om parterna står väldigt långt ifrån varandra. Han menar att man har olika syn på hur intressena ska balanseras och att Hyresgästföreningen anser att man måste ta betydligt större hänsyn till hyresgästernas intresse av att faktisk kunna bo kvar.

Många kämpar med ekonomin

Det är nu upp till Emmaboda Bostads AB att lämna ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén. HMK medlar och beslutar i förhandlingsärenden mellan Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som EBA, när parterna inte kan komma överens själva. HMK beslutar om nästa steg, i vissa fall skickar HMK tillbaka ärendet till parterna och EBA och Hyresgästföreningen måste i sådana fall göra ett nytt försök till att komma överens. I andra fall fattar HMK ett beslut och avgör hur mycket hyrorna höjs.

”Jag har full förståelse för att EBA har fått ökade kostnader, precis som alla andra i samhället. Situationen är dock minst lika svår för hyresgästerna och många kämpar för att klara sin vardagsekonomi. Det kan dock inte vara så att hyresgästerna får stå för hela hyresnotan när kostnaderna ökar”, avslutar David Broo.

”Det är en extremt hög höjning som EBA yrkat på. 17,1 procent skulle som exempel innebära en höjning med 1 026 kronor i månaden för en hyresgäst som betalar 6 000 kronor i hyra i dag.”

David Broo, Hyresgästföreningen

Källa: Hyresgästföreningen

Foto: Freepik

ANNONS

+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
3
+1
0
+1
21

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS