Bråbygden lyfts fram i en helt ny webbsänd serie

Bråbygden lyfts fram i en helt ny webbsänd serie

2020-05-01 Av av Peter A Rosén

Annons: Nationaldagen 6 juni

BRÅBYGDEN

Rädda vackra gamla hus.

Visa en annan bild av landsbygden.

Få fler att flytta till landet.

Det är grunden för en helt ny, webbsänd, serie. Och det första avsnittet handlar om den härliga Bråbygden.

Det är företaget Landsbygdsdröm som står bakom serien.

Idag flyttar fler ut från Stockholm jämfört med hur många som flyttar in till huvudstaden, påpekar företaget i ett pressmeddelande.

”Utvecklingen liknar den på 70-talet, då många unga familjer lämnade storstaden för ett liv på landet. Samtidigt ökar intresset för återbruk i och med det allt mer medvetna och hållbara fokuset i samhällsdebatten.”

– Ödehusen är i hetluften över hela Sverige. De inventeras och diskuteras men det saknas en nationell samordning. Vi vet att det finns väldigt många personer som vill rädda ett vackert gammalt hus, och här såg vi en plats att fylla, säger Jennifer Erlandsson, journalist och delägare.

– Redan innan första programmet har vi en lista på 2 000 personer som drömmer om ett liv på landet och vill flytta in i ett ödehus. 130 av dessa har angett Småland som drömläget och fler tickar in hela tiden, säger Robert Danielsson, byggnadsvårdare och delägare.

”Bolaget har redan ett antal hus som söker nya ägare, vilka nu ska matchas mot personer på listan.”

”Bakom Landsbygdsdröm står tre personer med en för syftet perfekt mix av kompetenser och arbetet görs helt utanför offentlig finansiering.”

– Vi gör det här för att vi vill, vi är varken mäklare eller vill driva partipolitik, vi för ingens agenda. Vårt mål är att visa att landsbygden är en fantastisk livsplats och vi förmedlar en möjlighet till den som vill ta den. Vi hoppas göra en skillnad men har också väldigt kul, säger Jennifer Erlandsson.

Jennifer Erlandsson är mångsidig journalist med erfarenhet av såväl tv, radio, sociala medier och tryckt media. Hon är en av två bakom succékonceptet Lev din dröm FBG som gett Falkenberg en kö på 150 entreprenörer som vill flytta till kommunens landsbygd. Ursprungligen från Göteborg men är sedan 2010 lycklig lantis på heltid.”

Robert Danielsson, uppfödd i Trekanten utanför Kalmar, är byggnadsvårdaren som ofrivilligt bor i Stockholm och som brinner för ödehusens räddning. Han är grundare till Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus” med över 25 000 medlemmar, har skrivit böcker i ämnet och är en uppskattad föreläsare.”

Theresia Sandahl är fotograf, grafisk formgivare, digital designer och content manager från Vetlanda som har 35 000 följare på sitt instagramkonto och brinner för att fler unga ska se möjligheten att förena ett digitalt jobb med ett liv på landet.”

Hittills har Landsbygdsdröm spelat in tre avsnitt från tre olika platser i Sverige. I varje avsnitt presenteras ödehus som söker ny ägare samt personer, företag och initiativ som visar drömbilden av livet på landet. Serien kommer att sändas på YouTube med premiär i början på maj.”

För mer information, se www.landsbygdsdrom.se eller e-posta till min@landsbygdsdrom.se.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Den natursköna badplatsen i Bråhultssjön, i Saxtorp, utanför Bråbo. FOTO: PETER A ROSÉN
Bråbygden. En skalmur från 1800-talet. FOTO: PIERRE STJERNFELDT
Bråbygden. Hamlade träd i motljus. FOTO: PIERRE STJERNFELDT
Oskarshamns-Nytt på reportageresa i Bråbygden. FOTO: PETER A ROSÉN
Den härliga Bråbygden. FOTO: PIERRE STERNFELDT
Dela gärna artikeln med dina vänner: