Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

Aktuellt

Brist på biomedicinska analytiker: M och KD sätter press på styret i regionen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LÄNET

”En nyligen genomförd Novus-undersökning med 1 400 deltagande biomedicinska analytiker visar att 84 procent av de svarande upplever fysiska eller psykiska besvär på grund av hög arbetsbelastning under pandemin”, skriver Moderaterna och Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

Partierna interpellerar i frågan till kommande regionfullmäktige.

”Otillräckliga satsningar på våra biomedicinska analytiker kommer leda till att de söker sig utanför regionens offentliga vård till arbetsgivare som kan erbjuda bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö”

CARL DAHLIN (M)

– Otillräckliga satsningar på våra biomedicinska analytiker kommer leda till att de söker sig utanför regionens offentliga vård till arbetsgivare som kan erbjuda bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö. Moderaterna och Kristdemokraterna vill veta hur Region Kalmar län ska komma till bukt med bristen på biomedicinska analytiker, attrahera fler att utbilda sig inom yrket och om en garanterad anställning efter avslutade studier erbjuds färdiga biomedicinska analytiker, säger Carl Dahlin (M) som är vice ordförande i Region Kalmar läns personalutskott.

”Långvarig brist”

– Linnéuniversitet i Kalmar som erbjuder en treårig utbildning till biomedicinsk analytiker menar att ”det finns en brist på biomedicinska analytiker inom vården, vilket gör att möjligheterna till jobb efter examen är stora”, samtidigt som databasen Kolada bekräftar en långvarig brist på legitimerad personal inom yrket. Och ändå har antalet anställda biomedicinska analytiker i Region Kalmar län bara ökat med 1,6 procent under en tioårsperiod, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).

”Enligt en rapport från SCB lönar det sig mindre att utbilda sig till biomedicinsk analytiker än att gå en treårig gymnasieutbildning med inriktning mot de traditionellt mer manliga yrkena”

KAJ HOLST (M)

– Enligt en rapport från SCB lönar det sig mindre att utbilda sig till biomedicinsk analytiker än att gå en treårig gymnasieutbildning med inriktning mot de traditionellt mer manliga yrkena. En undersköterska som väljer att ta studielån för att vidareutbilda sig till biomedicinsk analytiker, kommer aldrig tjäna in det lönemässigt. Att dessutom jobba i en arbetsmiljö som orsakar stress, nedsatt koncentrationsförmåga och med hög arbetsbelastning gör inte att yrket lockar mer, betonar Kaj Holst (M).

ARKIVFOTO: PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS